Fredsforhandlingene etter borgerkrigen foregikk i USA (Dayton, Ohio), og fredsavtalen ble undertegnet i Paris i desember 1995. Det ble enighet om at Bosnia-Hercegovina skulle bestå av to enheter: Den bosniske serberrepublikken – Republika Srpska – ble tildelt 49 prosent av arealet, og en føderasjon mellom muslimer og kroater – Bosnjak-kroatiske føderasjon – fikk resten av området. Avtalen innebar at de to enhetene skulle ha felles forsvar, utenrikspolitikk og rettsvesen.
Internasjonale organisasjoner deltok også i gjenreisingen, og landet mottok massiv hjelp til gjenoppbyggingen. NATO fikk det militære ansvaret for iverksettelsen av Dayton-avtalen gjennom Implementation Force (IFOR). OSSE skulle sikre gjennomføring av demokratiske valg, EU fikk hovedansvar for den økonomiske gjenoppbyggingen og FN fikk ansvaret for flyktningene. I tillegg engasjerte frivillige organisasjoner seg i fredsarbeidet.
For å føre tilsyn med gjennomføringen av Dayton-avtalen, ble det opprettet en stilling som FNs utsending; en høyrepresentant. Han er øverste autoritet når det gjelder tolkningen av de sivile bestemmelsene i Dayton-avtalen. Ordningen med høyrepresentant har vært videreført siden, og han har myndighet til å avsette folkevalgte så vel som administrative ledere og å vedta lovforslag. Alle høyrepresentantene har kommet fra EU-land, og nestlederne fra USA.
Den første utsendingen var den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt (1995–1996), etterfulgt av spanieren Carlos Westendorp (1996–1999) og østerrikeren Wolfgang Petritsch (1999–2002). Sistnevnte avverget blant annet at den ekstreme høyrenasjonalisten Nikola Poplasen fikk stille til lokalvalg i 1999; Petritsch mente at Poplasen satte hindringer i veien for gjennomføringen av Dayton-avtalen. I 2001 avsatte Petritsch Ante Jelavić fra presidentskapet. Jelavić tilhørte partiet HDZ, som ledet en gruppering som hadde erklært selvstyre i tre kroatiske distrikter. Etter press fra Petritsch ble de tre ledende bosniske partiene enige om konstitusjonelle reformer som ville garantere like rettigheter mellom serbere, kroater og bosnjaker i hele landet i mars 2002. Reformene ble offisielt godtatt i april.
Den tidligere britiske politikeren lord Paddy Ashdown overtok som utsending i 2002. Han introduserte en ny lov som ville styrke makten til regjeringen i Bosnia-Hercegovina. Det skulle utnevnes en justis- og en sikkerhetsminister, og statsministeren skulle fra nå av bli utnevnt til en fireårsperiode (erstattet systemet med rotering mellom de etniske grupperingene). Det kollektive presidentskapet har siden fungert ved at lederskapet bytter hver åttende måned.
I 1994 startet FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag sitt arbeid, og i 1995 ble de første anklagene reist. I juli 1997 innstilte EU den økonomiske hjelpen til den serbiske republikken fordi den unnlot å utlevere mistenkte krigsforbrytere til domstolen i Haag. I 2001 godkjente den serbiske nasjonalforsamlingen en midlertidig lov som åpnet for samarbeid med den internasjonale domstolen. Den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Biljana Plavšić overgav seg til domstolen i januar 2001. Hun erklærte seg skyldig i en anklage om forbrytelser mot menneskeheten i oktober 2002, og ble dømt til elleve års fengsel i februar 2003. I november 2001 ble Slobodan Milošević tiltalt for å ha gjort seg skyldig i folkemord mot muslimer og kroater i Bosnia.
I desember 1996 gikk FN-mandatet til IFOR-styrken ut. Men siden situasjonen fortsatt var ustabil, ble den avløst av Stabilization Force (SFOR) under ledelse av NATO. Oppgaven til SFOR var å støtte den demokratiske utviklingen og å oppnå nasjonal enhet.
I 1997 fikk SFOR fullmakt til å arrestere personer som var etterlyst av krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia. Styrken var opprinnelig på 31 000 mann, men ble siden redusert flere ganger.
I desember 2001 overførte NATO delvis kontroll av bosnisk luftrom til lokale myndigheter. I slutten av 2002 overlot FN ansvaret for å lede reorganiseringen og treningen av landets sikkerhetsstyrke til EU. EU var tungt involvert i Bosnia-Hercegovina gjennom en stor bilateral representasjon og en politimisjon (EUPM) og EUFOR som 1. desember 2004 tok over SFORs mandat. EUFOR består av en styrke på om lag 7000 soldater, det samme antall som den NATO-ledede styrken hadde.
Det er bred politisk enighet i Bosnia-Hercegovina om å arbeide for en nærmere tilknytning til Europa. EU innledet i 2005 forhandlinger om en assosierings- og stabiliseringsavtale (SAA) med Bosnia-Hercegovina. Målet er på lengre sikt fullt EU-medlemskap.
Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadžić ble i juli 2008 arrestert av serbiske sikkerhetsstyrker i Beograd, etter 13 år på flukt. Karadžić ble sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag, der han i 2016 ble dømt til 40 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, massedrap, mishandling, voldtekt, ran og etnisk rensing. Ratko Mladić, som var øverstkommanderende for de bosninsk-serbiske styrkene under Bosniakrigen, ble av den samme domstolen idømt livsvarig fengsel for å ha vært ansvarlig for mordene i Srebrenica og beleiringen av Sarajevo, noe som innebar folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
Bosnia-Hercegovina har siden 1995 hatt offisielle målsetninger om å drive reformprosesser for å gjøre landet mer stabilt og bærekraftig, slik at det kan integreres i euro-atlantiske strukturer. Men reformarbeidet går sakte. Mange av landets problemer med sviktende økonomisk utvikling og en treg reformprosess skyldes en komplisert og tungrodd administrativ struktur kombinert med klientelisme og korrupsjon. Ordningen med en høyrepresentant har også ført til utstrakt ansvarsfraskrivelse fra bosniske politikeres side.
Strukturen med fire (fem) offentlige forvaltningsnivåer (kommune- (by)-kanton-entitet-stat), hvorav tre har lovgivende myndighet, ble etablert gjennom Dayton-avtalen i 1995. Den kompliserte strukturen var den gang konstruert med vekt på å få til et etnisk kompromiss som kunne stoppe krigen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.