Eirik Gjedrem er en norsk keramiker. Hans formspråk er organisk og utstråler en behagelig ro. De amorfe arbeidene er komponert med bevegelser som bakteppe.
Eirik Gjedrem
Faktaboks
- Født
- 27. september 1959, Ås, Akershus
Utdannelse og teknikk
Gjedrem har studert ved keramikklinjen ved Agder Folkehøgskole (1983–1984) og Statens høgskole for kunsthåndverk og design, institutt for keramikk, Bergen (1984–1989).
Keramikken til Gjedrem er myk og organisk. Inspirasjonen kommer ofte fra naturen. Han bruker ulike teknikker. De siste årene har hovedfokuset vært på pølseteknikken, men han utvikler gjerne egne teknikker, spesielt varianter og metoder av innestøpe/avtrykksteknikker.
De første årene brukte Gjedrem mye pressformteknikken. Først modellerer han frem formen. Når den er ferdig blir det foretatt en avstøpning i gips. Når gipsformen er ferdig kjevles leiren til flak som presses inn i formen. Etter en tids tørking tas gjenstanden ut av formen for så å brennes og glaseres.
Priser
Til Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling i 1997, vist på Permanenten, laget han BOL. Verket er en 55 centimeter lang og 32 centimeter høy bolle med meget tykke vegger. Inntrykket er massivt og tungt. Men det viser seg å være et synsbedrag. BOL er ikke solid i godset, men hul. Den fysiske realiteten er lett, mens synsbedraget vil få oss til å tenke det motsatte.
For BOL fikk Gjedrem Kunsthåndverkprisen. Juryen beskrev verket blant annet med at den visuelle kraften og den innadvendte roen verket representerer. Overflaten var med en ru og sprukken struktur som markerte en spennende kontrast til formens uttrykk. Som resultat av prisen ble han tildelt separatutstilling på RAM Galleri i Oslo (2000).
Samme år som Kunsthåndverkprisen fikk Gjedrem Statens treårige arbeidsstipend. Det førte til en viss økonomisk trygghet. I 1998 deltok han på utstillingen The Fletcher Challenge Ceramics Award på New Zealand. Der ble Gjedrem tildelt utmerkelsen Award of Merit. Han har siden 2008 hatt Statens garantiinntekt, omgjort til 10-årig arbeidsstipend fra 2016.
Transform
Til utstillingen Transform (2006) på Sørlandets Kunstmuseum laget Gjedrem installasjonen Sfære. Den besto av rundt 12 000 porselenskuler montert på stålstifter som ble arrangert på en 16 kvadratmeter stor vegg. Fordi stålstiftene var i ulik lengde, dannet kulene en bølgebevegelse ut fra sentrum og ut mot veggenes ytterkanter. Verket forandret også karakter ut ifra betrakterens plassering i rommet.
Samarbeid og utsmykninger
Han og kona Ann Beate Tempelhaug har utstilt sammen ved flere anledninger, som på Galleri KRAFT i Bergen i 2019 og Søgne gamle prestegård i 2014.
Strømning
Gjedrem og Tempelhaug har også utført utsmykninger i fellesskap. Utsmykningen Strømning (2006) til Søgne omsorgssenters terapirom med varmtvannsbasseng var med Årosstranda som tema. Keramiske objekter og ovale former i glass referer til både vann og havets dyreliv.
Drømmebærer
Til utsmykningen Drømmebærer (2006/2007) for Byåsen skole i Trondheim involverte Gjedrem alle 650 skoleelever i verkets tilblivelse. Barna laget fliser i glasert steingods. Formene var frie og abstrakte med avrundet uttrykk. Disse ble montert til skulpturens overflate. Den ferdige utsmykningen er 260 centimeter på det lengste.
Innkjøp
Gjedrem er innkjøpt av blant annet Permanenten, Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og en rekke andre nasjonale og internasjonale museer og institusjoner.
Utstillinger
-
Separatutstillinger (i utvalg)
- Risør Kunstpark, 2015
- Sørlandets kunstmuseum, Kristiansand, 2010
- Centrum Goed Werk, Zulte, Belgia, 2001
- Galleri RAM, Oslo, 2000
- Kunstnerforbundet, Oslo, 1995
Kollektivutstillinger (i utvalg)
- «Transform», Sørlandets kunstmuseum, Kristiansand, 2006
- «Typisk Norsk», Vigelandsmuseet, Oslo, 2005
- «Brennpunkt Bergen», Vestlandske kunstindustrimuseum, Bergen, 2002
- «Norwegian Contemporary Ceramics», Arti et Amicitiae, Amsterdam, Nederland, 1999
- «Collect», Saatchi Gallery, London, England, 2014
- Peder Balke-senteret, Østre Toten, 2019
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Kvasbø, Torbjørn og Veiteberg, Jorunn ed. (1999). Norwegian Contemporay Ceramics, Arti et Amicitiae
- Stang, Kaare (1997). Kunsthåndverksprisen 1997 tildelt Eirik Gjedrem, Kunsthåndverk (4/1997)
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.