Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Offisielt navn
Umbuso weSwatini (swazi), Kingdom of Eswatini (engelsk)
Norsk navn
Kongedømmet Eswatini
Også kjent som

Swaziland (fram til 2018)

Hovedstad
Mbabane (administrativ), Lobamba (konstitusjonell)
Statsform
Absolutt monarki
Statsoverhode
Mswati 3
Statsminister
Russell Dlamini
Landareal
17 200 km²
Totalareal
17 360 km²
Innbyggertall
1,19 millioner (nasjonalt estimat, 2020)
Offisielt/offisielle språk
Siswati, engelsk
Religion
Lokale religioner, kristendom
Nasjonaldag
6. september
Valuta
Lilangeni à 100 cents
Flagg
Riksvåpen
Eswatini, plassering
Eswatini (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Eswatini, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Eswatini med naboland rundt, kart
Eswatini og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Swaziland (Hovedkart)

Gammelt kart fra den gang Eswatini het Swaziland.

Av /Store norske leksikon ※.

Eswatini, før 2018 kalt Swaziland, er et monarki i sørøstlige Afrika. Eswatini er regionens minste stat og grenser til Sør-Afrika i nord, vest og sør, og til Mosambik i øst. Hovedstad er Mbabane. Landet er bundet til Sør-Afrika gjennom en toll- og valutaunion.

Eswatini ble i 1894 protektorat under boerrepublikken Transvaal, men etter boerkrigen i 1899–1902 kom Eswatini under britisk kontroll. Eswatini ble et selvstendig kongedømme med egen grunnlov fra 1968, og eneveldig monarki fra 1973. Eswatini er i dag et av de siste monarkier i verden der kongen har absolutt makt.

Navnet er etter swazi, landets dominerende folkegruppe. Eswatinis nasjonalsang er Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati.

Geografi og miljø

Mswati 3

Mswati 3 er konge av Eswatini siden 1986. Foto fra 2014.

Av .

Eswatini er et lite land (17 363 kvadratkilometer) med et variert og frodig landskap, rikt på naturresurser. Landet ligger på skråningen av det sørafrikanske høyplatå, med høyest terreng i vest og lavest i øst. Hovedstad og største by er Mbabane, med 95 000 innbyggere. Lebombofjellene i det sørlige Afrika strekker seg gjennom Sør-Afrika, Mosambik og Eswatini. Klimaet varierer fra tropisk til temperert.

Vegetasjonen i Eswatini er subtropisk skog og savanne. Det er registrert over 2600 arter bregner og høyere planter, blant annet aloe-arter, gladiolus-arter, begonia-arter, munkehettearter og orkidéarter, foruten mange arter i lyngfamilien, særlig i slekten Erica.

Mange av de store pattedyrene er forsvunnet eller redusert i antall på grunn av jakt og jordbruk. I underkant av 50 arter er tilbake, blant annet sebra, stripegnu og noen mindre antiloper. Løve og en sørlig underart av savannebavian, svartfotbavianen, er sjeldne. Flodhest og krokodiller finnes i noen elver.

Fuglelivet er rikt, med mer enn 550 observerte arter. De 50 rovfuglene omfatter blant annet flodørn, gjøglerørn, klippeørn, klatrehauk, nonnehauk, svartglente, slagfalk og vandrefalk. Andre karakteristiske familier er hegrer, storker, ibiser, gjøker, isfugler, bietere, hornfugler og vevere. Krypdyrfaunaen omfatter mer enn 100 arter.

Folk og samfunn

Swaziland

Befolkningen i Eswatini er hardt rammet av hiv-/aids-epidemien. Plakater av denne typen er ett av virkemidlene som brukes for å informere om hvordan man kan beskytte seg mot smitte.

Av /NTB Scanpix ※.

I motsetning til andre land i Afrika har Eswatini en relativt homogen befolkning; den etniske majoriteten er swazi. Etterkommere av europeere (hvite) utgjør 3 prosent. Offisielle språk er swazi og engelsk.

Om lag 40 prosent av befolkningen er kristne sionister (en blanding av kristendom og lokal folketro) og 20 prosent er romersk-katolske. Blant resten av befolkningen finnes det anglikanske kristne, metodister og mormoner, men også muslimer, baha'i og jøder.

I løpet av de to siste tiårene er hiv/aids blitt en folkesykdom i Eswatini, som i dag er det landet i verden hvor størst andel av befolkningen er hiv-smittet (30 prosent). Den forventede levealderen er derfor lav; 49 år for kvinner og 50 for menn. Polygami er utbredt blant velstående, ikke minst i kongefamilien.

Klasseskillene i Eswatini er store. 69 prosent av befolkningen er ikke i stand til å dekke grunnleggende behov for mat, mens 43 prosent lever i kronisk fattigdom.

Stat og politikk

Siden kong Sobhuza 2. (konge fra 1899 til 1982) forkastet grunnloven og erklærte seg eneveldig i 1973, har den politiske situasjonen vært preget av splittelse mellom kongemakten og kritikere av denne.

Eswatini er et av de siste absolutte monarkier i verden, og Afrikas eneste. Kongen er statens overhode, med lovgivende og dømmende makt. Kong Mswati 3. styrer landet ved dekret gjennom moderne statlige enheter, men partipolitisk aktivitet er ikke tillatt. Statsministeren er leder av regjeringen og utfører i praksis den utøvende makt. Kongen utnevner 10 av de 65 medlemmene i parlamentet, inkludert statsministeren, og kan nedlegge veto mot vedtatte lover i den lovgivende forsamlingen.

Eswatini er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken, for øvrig av blant annet Verdens handelsorganisasjon, Commonwealth, Afrikanske Union, SADC og Cotonou-avtalen (tidligere Lomé-konvensjonen).

Historie

Sobhuza 2 (1899–1982) tiltrådte tronen i 1921 og var regent fram til sin død i 1982. Han spilte en avgjørende rolle i prosessen som ledet til Eswatinis uavhengighet i 1968.
The National Archives UK.
Lisens: CC BY 2.0

Swaziene etablerte seg i dagens Eswatini i begynnelsen av det 19. århundret etter angrep fra zuluer i Mosambik. I løpet av 1800-tallet kom europeere inn i området for å søke konsesjoner, og i 1894 ble Eswatini et protektorat under Transvaal. Begrenset selvstyre ble ikke gitt før 1963, og fire år senere ble Eswatini et uavhengig kongedømme med ny grunnlov. 6. september 1968 oppnådde Eswatini full uavhengighet, men beholdt medlemskapet i Det britiske samvelde.

I 1973 avskaffet kong Sobhuza 2. grunnloven for i 1978 å vedta en ny grunnlov, som konsentrerte all makt rundt kongen. Etter kong Sobhuzas død i 1982 ble ett av hans 210 barn, prins Makhosetive Dlamini, valgt som hans etterfølger og kronet som kong Mswati 3. i 1986.

Økonomi og næringsliv

Eswatinis økonomi er i hovedsak landbruksbasert. Om lag 60 prosent av landbruket drives som husholdningsjordbruk, mens sukkerrør er den viktigste eksportvaren. Andre eksportvarer er bruskonsentrater, bomullstekstiler, tremasse og forbruksvarer. Kulldrift og mineralressurser som asbest, gull og diamanter er også en viktig del av industrien. Landet har flere naturreservater, og turisme er under utvikling.

Eswatinis økonomi er tett forbundet til Sør-Afrikas, og en stor del av statens inntekter består av inntekter fra den sørafrikanske tollunionen. Valutaen, lilangeni (forkortet SZL), er knyttet til den sørafrikanske randen, og inflasjon i landet er derfor sterkt påvirket av priser i nabolandet. Sørafrikanske rand (ZAR) er også i bruk, og vekslingskursen mellom SZL og SAR er 1:1.

Kunnskap og kultur

I Eswatini varer barneskolen i sju år, ungdomsskolen i tre år og den videregående skolen i to år. Barneskolen er gratis og obligatorisk. Ungdomsskolen og videregående opplæring er verken gratis eller obligatorisk. Høyere utdanning tilbys ved University of Eswatini (UNESWA), landets eneste offentlige universitet, ved tre private universiteter, samt ved 34 offentlige og private høyskoler. Om lag 11 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter.

Massemedier i Eswatini er underlagt streng statlig kontroll. Landet har to store dagsaviser, én drives av myndighetene. Det finnes også en statlig TV-kanal, og en radiokanal under statlig kontroll. I tillegg finnes det flere private radiokanaler, deriblant én drevet av kirken. Rundt en tredel av landets 1,5 millioner innbyggere hadde i 2017 tilgang på internett. Innbyggerne har også tilgang på sørafrikanske TV- og radiokanaler.

Norge og Eswatini

Eswatini er representert i Norge ved sin ambassade i København, mens Norge er representert i Eswatini ved sin ambassade i Pretoria (Sør-Afrika) og konsulat i Mbabane.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg