Gudrun Kongelf var en norsk maler, grafiker, tegner og illustratør. Hele hennes kunstnerskap er basert på en nonfigurativ uttrykksform. Hun høre hjemme blant det abstrakte formspråkets pionerer i Norge.
Gudrun Kongelf
Faktaboks
Gudrun Sofie Kongelf
- Født
- 22. mars 1909, Norderhov
- Død
- 23. mai 1987, Oslo




Utdannelse
Kongelf var student ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo under Carl von Hanno og Per Krohg i perioden 1932–1934, og senere under Wilhelm Krogh-Fladmark (1937–1938). Under 2. verdenskrig var hun elev av Bjarne Engebrets ved hans private malerskole. Etter krigen fortsatte hun på Statens håndverks- og kunstindustriskole under Chrix Dahl (1946–1947). Men allerede høsten 1946 begynte hun på Statens kunstakademi i Oslo under Per Krohg. I 1954 var hun elev ved Kunstakademiet i København.
Ekpressivt og geometrisert
Gudrun Kongelf var konsekvent i sitt valg av formspråk. Hennes komposisjoner domineres av abstrakte og geometriske former. På 1950-tallet kombinerer hun myke linjer og ovaler med tykke, ofte sorte linjer, som deler opp enkelte av elementene eller flatene i motivet. De få, men sterke farger gir et kraftfullt og ekspressivt uttrykk. Hun etterstreber en finstemt balanse mellom følelser og kontroll.
En liten forskjell i formspråket kan vi imidlertid se i hennes fargetresnitt Uten tittel fra 1954. Her kommer det mer lekende og arytmiske til uttrykk ved at formene i større grad er separert slik at elementene i langt større grad er plassert ved siden av hverandre uten overlapping. Dermed får de en friere plass på bildeflaten sammenlignet med formene i mange av maleriene eller serigrafiene. Men det ekpressive fargevalget og de geometriserte formene er gjenkjennelige.
Illustrasjoner
Midt på 1950-tallet illustrerte Kongelf tre diktsamlinger av lyrikeren Finn Bjørnseth. Til disse tre utgivelsene tegnet hun omslag og vignetter: Syv septimer, 1954. Vandreren, 1955 og Til minne om en klode, 1955.
Utsmykningsarbeider
I 1949 utførte Gudrun Kongelf den første store nonfigurative utsmykningen i Norge. Sammen med ektefellen Gunnar S. Gundersen og Ludvig Eikaas dekorerte de hvert sitt store veggfelt i trappehallen i Norden Kjemiske fabrikker. Utsmykningen ble etter hvert så skadet at den ikke lot seg restaurere, og ble overmalt i forbindelse med en oppussing av bygningen.
Vinteren 1950 deltok Gudrun Kongelf og Ludvis Eikaas i arbeidet med Gunnar S. Gundersens vinnerbidrag til utsmykningen av Kunstnerforbundets inngangsfasade.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Echoff, Audun (red.). Fokus 1950: Norsk billedkunst i etterkrigstiden. Museet for samtidskunst. Oslo: Spartacus forlag A/S, 1998.
- Hovet, Vilborg S. Den illustrerte boka: Historia om norsk bokillustrasjon. Oslo: Unipub, 2011.
- Huser, Terje. Gunnar S. Gundersen: Offentlige utsmykninger 1949-1980. Utgitt av Sonja Henie og Niels Onstads stiftelser, 1983.
- Kirkholt, Tore. "Kritikk av overflaten: Norske kunstkritikeres møte med det nonfigurative maleriet. Kunst og Kultur, årg. 85, nr. 4 (2002): 194-217.
Kommentarer (2)
skrev Ingrid Petersson Nørstenæs
Hei.
BONO representerer ikke Gudrun Kongelf.
Ingrid P. Nørstenæs
skrev Anny Bo Fremmerlid
Hei
Takk for opplysningen. Da er henvisningen til BONO fjernet.
Anny Bo Fremmerlid
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.