Både foredragene og mye av skuespillene ble innarbeidet i hans første hovedverk, Fra Kristiania-Bohêmen, som utkom 11. desember 1885. I en fortale, utsendt en måned i forveien, ble boken annonsert som den skadede slekts første angrep på «de tre gigantiske granittsøyler som holder åndsfattigdommen og elendigheten oppe: moralen, kristendommen og det borgerlige rettsbegrep». Boken forkynner nødvendigheten av en samfunnsomveltning som kunne skape rom for en friere utfoldelse av individenes evner og dermed vilkår for bedre og lykkeligere samfunnsforhold.
Boken ble øyeblikkelig beslaglagt, og Jæger ble dømt til 60 dagers fengsel og en større pengebot. Selv om den juridiske begrunnelsen for dommen var de «pornografiske» avsnittene i romanen, var bokens samfunnskritiske tendens og åpent avvisende holdning til samfunnets moralnormer sterkt medvirkende årsaker til myndighetenes strenge reaksjon.
Beslagleggelsen vakte stor oppsikt og førte til en intens debatt om kunstens plass i samfunnet og pressefrihetens grenser. Forbitrelsen var særlig stor i radikale kretser, ikke minst fordi rettsaksjonen ble gjennomført under Johan Sverdrups liberale regjering, og Den frisindede studenterforening vedtok en avskyresolusjon mot Justisdepartementet.
Året etter fikk Jæger en ny dom på seg fordi han hadde latt boken trykke opp igjen og bli sendt til Sverige med et nytt og uskyldig omslag: Julefortællinger af H. J. Han flyktet til Paris, men vendte tilbake sommeren 1888 og sonet straffen samme høst. Etter forgjeves å ha søkt om å få tilbake posten som stortingsreferent, reiste han 1890 tilbake til Paris, der vennen J. J. Ipsen skaffet ham ansettelse i et forsikringsselskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.