Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hedenstad kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hedenstad kirke er en kirke i Kongsberg kommune i Buskerud. Den hører til i Hedenstad sokn i Kongsberg prosti. Kirken er en del av Tunsberg bispedømme og forvaltes av Kongsberg kirkelige fellesråd.

Kirken er steinkirke, antagelig fra rundt 1200. Etter tegninger av arkitekt Herman Major Backer ble det gjennomført en omfattende restaurering slutten av 1800-tallet.

Kirken har 170 sitteplasser, og har vernestatus som automatisk fredet.

Historie

Hedenstad kirke har gjennomgått flere ombygginger og restaureringer fra den ble bygget på 1100-, 1200- eller starten av 1300-tallet (dateringen er usikker). På slutten av 1300-tallet hadde kirken mye jordegods, som tyder på at det har vært et gammelt kirkested. Kirken ble viet til erkeengelen Mikael og man antar at det har stått en stavkirke på samme sted.

I 1781–1782 ble det foretatt en omfattende restaurering. Blant annet fikk kirken sitt nåværende tårn i tillegg til at taket ble reparert.

I 1888 ledet arkitekt Herman Backer fra Oslo en ny restaurering av kirken. Det gamle våpenhuset ble erstattet av en forhall. Innvendig ble det blant annet satt opp to sakristier, ny altertavle og ny prekestol.

På 1950-60-tallet ble kirken restaurert av arkitekt Thomas Tostrup.

Eksteriør

Hedenstad kirke er en langkirke fra middelalderen som er oppført i stein. Murene i kirken er 1,25–1,50 meter tykke. Skipet er rektangulært med et smalere og lavere kor.

Den øverste delen av korbuen dekket av en innskriftsplate, og koråpningen er høyere enn kor-himlingen. Midt på skipets møne sitter en åttekantet takrytter med høy hjelm. Skipets murer er rundt halvannen meter høyere enn korets.

Interiør

Kirkebenkene i kirken er fra 1966. Langs begge langsidene er det to sakristier, som hver har sin egen inngang. Etter restaureringen i 1781–1782 fikk kirken fikk blå rokokko-dekorasjoner i himlingen. Prekestolen ble restaurert i 1946.

Altertavlen er malt av Dina Aschehoug i 1889. Tavlen har søylebåret gavl, og er malt etter Anton Dorphs maleri i Emmauskirken i København. Den gamle altertavlen fra 1697 finnes fortsatt i kirken.

Den åttekantede døpefonten med kjegleformet lokk i kirken antas å være fra 1626–1628.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg