Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hedrum kirke

Hedrum kirke har de vanlige elementene for en romansk fylkeskirke: rektangulært skip, smalere kor og apsis. Den opprinnelige pussen er fjernet slik at murverket av tuktet stein er kommet frem i dagen.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.
Hedrum kirke

Kirken ble påbygget med fire meter mot vest i 1666. De store vindusåpningene bak orgelgalleriet ga, sammen med utvidelsen av de opprinnelige vinduene, det lyset man ønsket seg i barokken.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Hedrum kirke er en steinkirke i Hedrum i Larvik kommune i Vestfold. Den hører til Hedrum sokn i Tunsberg bispedømme. Kirken er fra middelalderen, og ble bygget omkring 1100. Før nåværende kirke sto det en trekirke på plassen, sannsynligvis bygget i 1060. Det ble derfor feiret 950-års jubileum for Hedrum kirke i 2010. Den er dermed en av Norges eldste kirker og har vernestatus som fredet.

Kirken ble bygget i granitt i forskjellige fargetoner og har langplan. Frem til 1920 var veggene dekket med murpuss, men denne ble da fjernet og veggene er nå bare. Kirken fikk et rødmalt klokketårn i tre i 1859. En Madonna-skulptur i nordøstre hjørne av koret er det eneste som er igjen av inventaret fra middelalderens i kirkerommet. Prekestolen er bygget i renessansestil i 1589, og brystpanelet på østmuren er fra samme tid. Altertavlen er i bruskbarokk og fra 1664. Den har motiver fra nattverden og oppstandelsen. På toppen står Kristus med hånden løftet til velsignelse.

Hedrum kirke

Hedrum kirke

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Kirkestedet og kirkebygget

Hedrum kirke

I Hedrum har man tatt vare på en rekke praktfulle gravsteiner fra 1500- og 1600-tallet. Steinene ligger fortsatt nedfelt i gulvet slik de var tenkt.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Hedrum kirke ligger ved Numedalslågen i et småkupert jordbrukslandskap, en mils vei opp fra Larvik. Det er ikke noe i omgivelsene som umiddelbart tyder på at Hedrum var et viktig sted i middelalderen, og at kirken var en av de seks fylkeskirkene i Viken. Kirken lå imidlertid ved et kommunikasjonsknutepunkt. Elven var en viktig ferdselsåre og landeveien langs kysten fulgte endemorenen fra istiden, noe sør for kirken.

Kirken var viet til erkeengelen Mikael, og består av rektangulært skip, kvadratisk kor og apsis. Bygningsarkeologiske undersøkelser viser at apsiden er tilføyet senere. Korets østmur hadde opprinnelig en uttrapping. Det betyr at kirken sannsynligvis aldri har hatt vanlig rett koravslutning. Den tilhugde bueåpningen til apsiden har den samme utformingen som korbuen, som tyder på at de to åpningene er samtidige. En nærliggende forklaring er at det har ligget en eldre trekirke øst for koret som senere er blitt erstattet med apsiden. På den måten har man beholdt den gamle kirken, mens den nye ble oppført en tid senere.

At det har vært en eldre kirke her, stemmer godt overens med at Hedrum i følge kildene trolig hadde fylkeskirke allerede på 1000-tallet, mens den nåværende kirken etter alt å dømme er bygget på 1100-tallet.

Eksteriør

Hedrum kirke

Korportalens vange har en geipende maske øverst, og en maske som drar seg i skjegget nedenfor. Lignende par finnes også på kirkene i Tjølling og Tromøy. De er blitt tolket som hedenske guder, men er nok heller advarsler mot synd og onde krefter.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.
Hedrum kirke

Den rundbuede korportalen har rik romansk dekor hugget i den harde granitten. I tympanonfeltet over døren er det et stort og et mindre kors. Vi kjenner ikke betydningen av de to korsene. Resten av motivene på portalen er enda mer gåtfeulle.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Skipet ble bygget på med fire meter i 1666, så vestpartiet med portal og døråpninger er etterreformatoriske. Det er også alle kirkens vinduer, bortsett fra apsidens østvindu. Som i middelalderen står nordveggen uten vinduer.

All bearbeidet stein er i granitt med forskjellige fargetoner. Mot sør har skipet en stram granittomrammet rundbueportal, inntrappet i to trinn. Det mest påkostede granittarbeidet er korets sørportal. Den har et rundbuet toppfelt (tympanon) med et stort og et lite kors. Portalens vestre vange består av én stor stein med to masker, den ene geiper mens den andre drar seg i skjegget. Dette paret finner vi i flere kirker fra 1100-tallet og må tolkes som bilder på onde krefter som truer kirken. Buens nederste steiner (vederlagsteiner) har også figurdekor. På vestsiden står det blant annet et par som kan se ut som blottere. Med godt sidelys avslører figurene noen markante former mellom bena. Dette er heller ikke noe uvanlig motiv og må forstås på samme måte som maskene: en advarsel mot syndens fristelser og onde makter.

Utenfra preges kirken sterkt av senere restaureringer. Det rødmalte vesttårnet av tre ble bygget i 1859. I 1920-årene ble den originale pussen hugget av slik at kirken i dag har synlige gråsteinsmurer. Samtidig ble sakristiet flyttet fra sørportalen til nordsiden av koret.

Interiør

Hedrum kirke

Korbueåpningen og apsideåpningen har samme utforming og gir en fin understrekning av aksen fra døren i vest til alteret i øst.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Interiøret har mer å fortelle om kirkens lange og spennende historie. I likhet med Sem kirke, som også var fylkeskirke i middelalderen, ble Hedrum stormannskirke etter reformasjonen.

Eieren av Fritzøe var ikke bare verdslig herre for mange undersåtter, men ble etter hvert også kirkeherre. I 1671 ble godset opphøyet til grevskap og greven fikk retten til å utnevne presten, på samme måte som baronen i Rosendal. Først i 1840 overtok menigheten kirken.

Det synlige vitnesbyrd om perioden som stormannskirke finnes fortsatt i kirkegulvet. Hedrum er en av de få norske kirkene som har beholdt gravhellene i midtgangen og murte gravkjellere under kirkegulvet. Den prektige samlingen av rikt skulpterte gravheller spenner fra et renessansearbeide fra 1570 til nøkterne barokkarbeider fra 1600-årene. Jan Jockimson Koldevins gravstein fra 1670 er smykket med en av Norges første naturalistiske akantusranker. Steinen må i likhet med de fleste andre her, være et importarbeide.

Inventar

Hedrum kirke

Prekestolen fra 1589 er en av Norges aller eldste. Det er et klassisk renessansearbeid, skjenket av herren til Fritzøegodset.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.
Hedrum kirke

Denne treskulpturen av jomfru Maria står nær sin opprinnelige plass i kirken: i skipet, nord for korbueåpningen. Hun har mistet det meste av sin fargesterke bemaling, men er like vel et sjarmerende eksempel på den gotiske billedhuggerkunsten omkring år 1300.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Kirkens rike patroner skaffet jevnlig moderne inventar til kirken, slik at det meste av middelalderinventaret er gått tapt. En klokke viet til Maria henger likevel fortsatt i tårnet og en gotisk madonna står nordøst i skipet, slik hun gjorde i middelalderen. Nå kan man bare skimte små fragmenter av hennes rike forgylling og bemaling.

På skipets nordvegg henger en noe senere korsfestelsesgruppe, som skjemmes av en etterreformatorisk overmaling.

Kirken har også en usedvanlig tidlig prekestol fra 1589. Det er et rikt renessansearbeide med våpenskjoldet til Peder Iversøn Jernskjegg og hans kone, som var andre generasjon eiere av Fritzøegodset. Brystpanelene på skipets østmur er renessansearbeider fra omtrent samme tid som prekestolen.

Altertavlen fra 1664 er fint skåret i bruskbarokk. Bemalingen med en Rubens-inspirert nattverdscene som sentralmotiv og himmelfarten i feltet over, er dessverre ikke på høyde med treskjærerarbeidet. Trefigurene forestiller dyder, apostler og engler og øverst den seirende Kristus.

Krusifikset i korbueåpningen er også et 1600-tallsarbeid. Den spesielle døpefonten er et ovalt kar i nydelig rødbrun marmor som står på et korintisk kapitel. Fonten kom fra Farvik kirke i 1707, men både karet og basen er laget til annet bruk. Kapitelet stammer fra Gyldenløvenes første residens, mens karet trolig er laget som blomsterurne.

Hedrum kirke

Alteret står på sin opprinnelige plass i apsiden. Tavlen er et prektig treskjærearbeide i bruskbarokk. Som vanlig i Norge på denne tiden, er treskjæringen av langt høyere kvalitet enn maleriene.

Hedrum kirke
Av /Arfo forlag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christie, Sigrid m.fl.: Hedrum kirke: kirke og menighet i 900 år, 1960

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg