En spesiell interstadial (mild periode) i Norge ble oppdaget i Ålesund. Den er godt datert til 35 000–38 000 år, og funn av titusener av bein gir et enestående innblikk i dyreliv under istiden. I og rundt Ålesund er det funnet skjellfragmenter i morenene. Dette er skjell som breen ikke hadde knust helt opp før den avsatte morenen. Skjellene ble datert med radiokarbonmetoden til å være 36 000 år gamle, og funnstedet ga navnet til Ålesund interstadial.
Fra Ålesund interstadial ble det gjort funn ved utgravinger i to store huler nær Ålesund; Skjonghelleren og Hamnsundhelleren. Skjonghelleren er 70 meter dyp innover og er dannet av bølger en gang havet sto så høyt.
Gulvet i hulen er om lag 60 meter over dagens havnivå. På overflaten i hulene ligger det store og små stein som har falt fra taket i løpet av de om lag 14 000 årene som er gått siden breen trakk seg tilbake fra området. Under steinene er det et 1–2 meter tykt lag som består av leire innerst i hula og fint laminert sand nær munningen. Dette laget må være avsatt i stille vann, altså en liten innsjø som må ha blitt dannet ved at en isbre utgjorde en demning i huleåpningen. Under leira er det et nytt steinlag som inneholder tusenvis av bein, og dette er fra Ålesund interstadial. Under dette kommer det igjen et lag med fint laminert leire.
Det nederste leirlaget i hulene viser at isbrekappen var så stor at den blokkerte inngangen til hulene. Dette laget kan dateres til 40 000 år siden fordi magnetiske partikler i laget viser at magnetisk nord lå langt sør. Denne magnetiske ekskursjonen, som heter Laschamp, er godt kjent og datert mange steder i verden. Så må brefronten ha smeltet tilbake slik at stein falt ned fra taket, og dyr kom inn i hulene i perioden. Etter dette kommer et nytt leirlag som viser at breen igjen vokste og stengte huleinngangen.
Det er flere andre funn rundt Ålesund som viser at området var isfritt i perioder både før og etter Ålesund interstadial – skjell i morener som er datert til 42 000–43 000 år siden og bein i Hamnsundhelleren som er datert til cirka 29 000 år siden. Brefronten har altså beveget seg fram og tilbake flere ganger, sikkert i takt med varierende klima.
Det ble funnet nærmere 50 000 bein i interstadiallagene i Skjonghelleren og Hamnsundhelleren, men mange var tynne fuglebein som ikke kunne identifiseres. De fleste beina som er identifisert, er fra sjøfugl som er vanlig på Svalbard i dag, som alkekonge, polarlomvi, havhest, lundefugl og ærfugl. Utenfor disse hulene har det vært fuglefjell med et yrende liv med tusenvis av fugl. Polarreven travet rundt, fanget fugleunger og brakte all slags mat inn i hula som vinterreserve. Det er rever, og altså ikke mennesker, som har brakt alle beina inn i hulene.
Det ble også funnet bein av flere fiskeslag (torsk, polartorsk, ulke, flyndre), selarter (ringsel, grønlandssel, storkobbe) og landdyr som snøspurv, rype, isbjørn, polarrev og rein. Reinsdyrbeina som ble funnet i Hamnsundhelleren, er spesielt interessante fordi de viser at det må ha vært isfritt langs hele kysten sørover, og tilstrekkelig vegetasjon for en reinstamme.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.