Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Ærfugl (foto)

Ærfuglhannen er lett å kjenne igjen, med svart underside og hvit overside. I tillegg har den svart isse og karakteristiske grønne felt på nakken. Hunnen er mer anonym i fjærdrakten, men det lange kileformede nebbet skiller ærfugl fra alle andre ender i Norge.

Av /NTB Scanpix ※.

Ærfugl er en fugleart i andefamilien. Den tilhører gruppen dykkender og er den mest tallrike dykkanden i Norge. Ærfugl har en sirkumpolar utbredelse, og innenfor utbredelsesområdet blir den inndelt i seks eller sju underarter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Somateria mollissima
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Tidligere ble ærfuglen behandlet som et husdyr flere steder langs kysten av Norge. Det ble satt opp egne hus (kalt e-hus) til de hekkende ærfuglene. Grunneierne vernet og holdt oppsyn med dem, en praksis kjent som dunvær. Så snart ungene var ute av reiret ble duna samlet inn og renset, for deretter å bli benyttet til dundyner, puter og lignende.

Fraflyttingen fra øyer og andre små bosettinger langs kysten er trolig en viktig årsak til at bestanden av ærfugl i Norge har gått kraftig tilbake.

Beskrivelse

Ærfugl
I løpet av sommeren anlegger hannen eklipsedrakt. I likhet med andre andefugler skifter den da alle vingefjærene samtidig og er derfor ute av stand til å fly i flere uker. I denne perioden søker de trygghet ved å trekke til faste myteplasser et godt stykke ut fra land. I løpet av høsten får de praktdrakten tilbake.
Ærfugl
Av /Shutterstock.

Med en kroppslengde på 50–70 centimeter og en vekt på 1600–2800 gram er ærfugl vår største dykkand. Hodet er stort, og det lange, lyse og kileformede nebbet gir den en profil som skiller den fra alle andre ender som hekker på Fastlands-Norge.

Hannen er umiskjennelig med hvitt hode, svart isse og to store grønne felt på nakken. Halsen, brystet og ryggen er hvit, mens buken, kroppssidene og bakpartiet er svart.

På ettersommeren anlegger ærfuglene, i likhet med andre ender, en såkalt eklipsedrakt. Med unntak av enkelte fjær på ryggen og på vingene er fjærdrakten til hannen da nesten helt svart. I løpet av høsten får den tilbake praktdrakten. Ett år gamle hanner har hvitt bryst, gråbrunt hode og hals, og gråbrun kropp med innslag av hvite fjær.

Hunnen er ensfarget brun med svart tverrvatring. Unge hunner er svært lik de voksne, men har mer diffus tverrvatring og mangler dessuten hvite kanter på vingespeilet.

I flukt virker ærfuglen stor og tung og med relativt korte og brede vinger. Hannen er lett gjenkjennelig med hvit overside og svart underside. Hunnen gjenkjennes på den spesielle profilen og på det mørke vingespeilet med hvite kanter som er mørkere enn resten av oversiden.

Ærfugl kan forveksles med praktærfugl, men den hekker ikke på Fastlands-Norge. På Svalbard hekker det imidlertid noen hundre par praktærfugl sammen med ærfugl.

Lyd

Ærfuglhann
Ærfugl er størst av alle dykkendene i Norge, og virker også stor og tung i flukt. Det kileformede nebbet gir den en helt særegen hodeprofil, som også er godt synlig i flukt.
Ærfuglhann
Lisens: CC BY SA 3.0

Ærfuglene er hyppig lydytrende med «koselige» hule lyder. Hannenes lydytringer blir beskrevet som «a-ooh-å», mens hunnene har en kaklende lyd, «gak-ak-ak-ak» som motoren på ei fiskeskøyte.

Utbredelse

Ærfugl hekker mer eller mindre sammenhengende i arktiske områder, fra Alaska og østover til Novaja Semlja i Russland. Lenger øst er den mer sporadisk, men den finnes helt øst til Beringstredet. Den er sterkere knyttet til det marine miljø enn noen av våre andre ender, og de nordligste bestandene oppholder seg gjerne i åpne råker i drivisen utenom hekkesesongen.

Ærfugl hekker i betydelig antall på Grønland, Island og Svalbard, men også så langt sør som til Storbritannia og nordlige deler av Frankrike. I Skandinavia hekker den langs vest- og østkysten av Sverige og langs hele norskekysten. Flere steder hekker den også langt innover i fjordene. Mer unntaksvis kan ærfuglen også hekke ved ferskvann, og en sjelden gang også flere kilometer fra kysten.

BirdLife Norge vurderte i 2015 hekkebestanden av ærfugl på Fastlands-Norge til 87 000 hekkende par, og for Svalbard og Jan Mayen til å være mellom 17 000 og 27 500 hekkende par.

Næring

Hunnen trykker hardt når hun ligger og ruger på eggene. Bare en sjelden gang, og for en kort periode, forlater hun reiret for å drikke vann. Før hun forlater reiret dekker hun til eggene med dun for å beskytte de best mulig. Bildet er fra Røst i Lofoten.

Ærfugl foretrekker å søke næring på forholdsvis grunt vann, vanligvis ikke dypere enn fem meter. Den kan imidlertid dykke ned til 30–40 meters dyp.

Dietten består hovedsakelig av bunnlevende virvelløse dyr som krepsdyr, snegler, muslinger og pigghuder. Blåskjell er særlig viktig, og flokker med ærfugl oppholder seg ofte rundt brygger, båter og havner, eller andre installasjoner i sjøen hvor blåskjell gjerne finnes i store mengder.

Byttedyrene svelges hele og blir så knust og kvernet i muskelmagen. Av og til kan ærfuglene også ta små fisk, og når silda gyter om våren kan den leve godt på silderogn.

Forplantning

Somateria mollissima

Flere hunner med ungekull slår seg ofte sammen når ungene er små. Dette for å redusere muligheten for at egne unger blir tatt dersom de blir angrepet.

I hekkesesongen foretrekker ærfuglene å etablere seg i grunne skjærgårdsområder. De er sosiale, og flere par hekker gjerne i nærheten av hverandre, og av og til også i store kolonier. Det er vanlig at ærfugl hekker i kolonier sammen med måker, terner og grågjess.

Hekkelokaliteten ligger gjerne på øyer og holmer, men ofte også på fastlandet. Reiret blir vanligvis plassert godt skjult under tett vegetasjon, gjerne einerbusker, men ligger av og til også helt åpent. Hunnen bygger reiret alene, og dette er ei enkel grop i bakken, foret med strå, lyng og tang. Til slutt blir reiret foret med dun som hunnen plukker fra sin egen fjærdrakt.

Eggleggingen skjer i månedsskiftet april–mai, og kullstørrelsen er vanligvis 4–6 egg. De olivengrønne eggene ruges av hunnen alene i 25–28 dager. Hannene trekker i denne perioden til faste myteplasser der de skifter vingefjærene. I løpet av denne perioden er de ute av stand til å fly i flere uker, og myteplassene ligger derfor et godt stykke ut fra land. Det bidrar til å beskytte dem mot rovdyr.

Ungene forlater reiret 1–2 døgn etter klekking. Selv om de er i stand til å finne mat på egen hånd, blir de godt passet på av hunnen i flere uker. Det er vanlig at flere hunner med ungekull slår seg sammen når ungene er små. Dette er en fornuftig strategi, da ungene er svært utsatt for predasjon de første ukene, fra gråmåke, svartbak og polarmåke. Ungene er flygedyktige etter 65–75 dager, og blir da forlatt av hunnene som nå trekker til sine myteplasser.

Trekk

Somateria mollissima

Ærfugl er sterkere knyttet til det marine miljø enn noen av våre andre ender. De nordligste bestandene kan oppholde seg i åpne råker i drivisen utenom hekkesesongen. Foto fra: Egense Færgehavn, Østjylland, Danmark.

Ærfugl er en forholdsvis stasjonær art i Norge, og oppholder seg ofte i nærheten av hekkelokaliteten gjennom hele året. En god del av de som hekker i Sør-Norge trekker imidlertid over Skagerrak til danske farvann hvor de tilbringer vinterhalvåret.

Det er dokumentert at et betydelig antall av ærfuglene som hekker ved Østersjøen, årvisst trekker vestover til Trondheimsfjorden hvor de tilbringer vinteren.

Dunvær

ehus

Fortsatt holdes dunværtradisjonen ved like flere steder på Helgelandskysten. Bildet viser en slik tilrettelegging med «e-hus». Dette bildet er fra Vega som er særlig kjent for å opprettholde denne tradisjonen.

Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY 4.0

Fortsatt holdes dunværtradisjonen ved like av entusiaster flere steder på Helgelandskysten, først og fremst i Vega kommune. Det er beregnet at det trengs dun fra omkring 60 reir for å lage ei dundyne. Prisen for ei slik dyne er fra 40 000 til 50 000 kroner, og de kan skreddersys på bestilling.

Jakt på ærfugl

Det kan jaktes på ærfugl i fylkene Vestfold, Buskerud, Telemark og Agder i perioden fra 1. oktober til 30. november. Det er imidlertid bare hanner som kan skytes, og det er satt en begrensning per jeger på maksimalt 5 fugler i løpet av én dag og inntil 25 fugler i løpet av ett år. Jakttidene for ærfugljakt følger forskriftene om jakt- og fangsttider og gjelder fram til 31. mars 2028.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Aves fuglar, fugler
Orden Anseriformes andefuglar, andefugler
Familie Anatidae andefamilien
Slekt Somateria
Art Somateria mollissima ærfugl

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Somateria mollissima
Artsdatabanken-ID
3531
GBIF-ID
2498352

Kommentarer (2)

skrev Jan Sverre Knudsen

Er det mulig å slette en del av bildene fra Biopix i galleriet? Flere av dem forteller akkurat det samme. Det gir et dårlig inntrykk. Dette gjelder flere artikler.

svarte Synøve Kamøy

Hei, Jan Sverre! Takk for at du leser leksikonet og kommer med tilbakemeldinger. Vi har nettopp importert et større utvalg av bilder vi har fått i gave fra Biopix. Dessverre har det i mange tilfeller lagt seg inn dobbelt, slik du nevner. Dette er en oppryddingsprosess som vi gjør fortløpende, men som vil ta litt tid. Vi håper det ikke er lenge til du kan kose deg med ryddige gallerier i leksikonet! Beste hilsen, Synøve Kamøy, redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg