Gråmåka er en art med enorm variasjon i utseende, og spesielt gjelder dette yngre fugler. Gråmåkene bruker nemlig tre til fem år på å utvikle voksen drakt, og både variasjon i tiden individene bruker på å utvikle seg og variasjon i størrelse, mønster i fjærdrakt og farge er trolig større enn hos noen annen fugl i Norge.
I tillegg er det en forholdsvis stor geografisk variasjon både i størrelse og utseende. Fuglene som hekker i Finnmark er i gjennomsnitt 150 gram tyngre, har 6 millimeter lengre hode og nebb, og 11 millimeter lengre vingemål enn sine artsfeller som hekker i Vest-Agder og rundt Oslofjorden. Fuglene som hekker i Finnmark har også noe mørkere gråtone på ryggen og noe mindre svart i vingespissen i gjennomsnitt, men det er stor overlapp slik at enkeltindivider ofte ikke kan knyttes til hekkeområde på utseende alene.
Voksne gråmåker kjennetegnes på sin sølvgrå ryggfarge, gule øyering og gult nebb med rød flekk på undernebbet. I tillegg har de som regel svart på de fem ytterste håndsvingfjærene, og hvit tupp på den ytterste. Det svarte rekker som regel ikke inn til hånddekkfjærene, og det er sjeldent med bredt svart bånd på den sjette ytterste håndsvingfjæren, slik vi som regel finner hos voksne gulbeinmåker.
Gulbeinmåker har i tillegg til mørk tupp på den ytterste håndsvingfjæren og generelt mer svart i vingen som regel også rød øyering og knallgule bein. Ordentlig knallgule bein er svært sjeldent hos gråmåker, men enkelte anlegger blekgule eller strågule bein, spesielt før hekkeperioden, typisk i mars og april.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.