Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Harlekinand er en dykkand i familien andefugler. Den er en karakteristisk art for strie elver i arktiske tundraområder.

Faktaboks

Uttale

harlekinand

Vitenskapelig navn
Histrionicus histrionicus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Harlekinender
Hannen til harlekinand (Histrionicus histrionicus) er en av de mest karismatiske endene. Fjærdrakten er blå, med røde kroppssider og med hvite felt på hode, hals, rygg og vinge. Hunnen har som hos andre ender en betydelig mer anonym fjærdrakt.
Harlekinender
Av /Shutterstock.
harlekinand
Hunnen til harlekinanda har en forholdsvis anonym fjærdrakt. En hvit rund flekk bak øyet og et hvitt felt fra nebbet og bakover mot øyet i den ellers gråbrune fjærdrakten er imidlertid karakteristisk.
Av /Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY NC 4.0

Harlekinand er ei lite dykkand, litt mindre enn ei kvinand. Den har en kroppslengde på 38 til 45 centimeter og et vingespenn på 63 til 70 centimeter.

Hannen har en umiskjennelig, blå farge med røde kroppssider, samt hvite felt på hode, hals, rygg og vinge. Undersiden og bakparten er svart. Nebbet er blågrått og lite, mens stjerten er lang og spiss.

Hunnen har en mørk gråbrun farge på hodet, halsen, ryggen og oversiden av vingene. Undersiden av vingene og buken er noe lysere. Hodet er karakteristisk med en tydelig rund hvit flekk på kinnet, og et lysere felt fra nebbet og bakover mot øyet. I likhet med hos hannen er det lille nebbet blågrått og stjerten lang og spiss.

Utbredelse

Harlekinanda hekker både ved strie elver, og ved innsjøer i arktiske tundraområder. Den har sin hovedutbredelse ved Beringstredet. Den hekker både på nordvestkysten og på østkysten av Canada, i Alaska, og også helt øst i Russland.

I tillegg hekker harlekinanda på Grønland og på Island. Hekkebestanden på Island teller flere tusen hekkende par.

Næring

I hekkesesongen består føden i hovedsak av vannlevende insekter. I tillegg tar harlekinanda en god del rogn fra fisk. I vinterhalvåret har den en mer variert kost hvor forskjellige krepsdyr og snegler inngår.

Forekomst i Norge

Harlekinanda trekker ut til kysten om vinteren, men oppholder seg ellers i de samme områdene som i hekkesesongen. Det er derfor svært sjelden at den blir registrert utenfor sitt utbredelsesområde.

fastlands-Norge foreligger det til sammen 13 funn av harlekinand fram til 2024. De aller fleste er fra Varangerhalvøya i Finnmark hvor det med stor sannsynlighet er samme fugl som er registrert gjentatte ganger.

I tillegg foreligger åtte funn fra Svalbard, inkludert to funn fra Bjørnøya.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Aves fuglar, fugler
Orden Anseriformes andefuglar, andefugler
Familie Anatidae andefamilien
Slekt Histrionicus
Art Histrionicus histrionicus harlekinand

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Histrionicus histrionicus
Tidligere vitenskapelig navn
Histrionicus histrionicus histrionicus
Artsdatabanken-ID
3512
GBIF-ID
2498224

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg