Kinn er en av de vestligste bebodde utpostene i Norge, og ligger avsides i forhold til de moderne ferdselsårene. Inntil for bare et par generasjoner siden var Kinn et av de mange knutepunktene langs leia, og et naturlig sted å legge til. På havsiden av øya står den kjente «Kinnaklova», en naturlig kløft i fjellet som er et kjent seilingsmerke.
Nær Kinnaklova, også på havsiden av øya, ligger den like kjente «Kinnakyrkja», med kanskje den mektigste plasseringen noen norsk middelalderkirke har. Det bor i dag ingen mennesker på denne siden av øya der storhavet står rett på, og kirken ligger i ensom majestet i ly av fjellet. Hvorfor i all verden ble det bygget en stor steinkirke lengst her ute mot havet, og ikke lenger inn mot fastlandet, der de fleste menneskene bodde?
Kinn ligger et stykke sør for øya Selje, som har samme type beliggenhet. Historien om den hellige Sunniva og seljemennene er vel kjent. Et annet sagn sier at Sunniva var én av tre søstre som drev inn til hver sin øy. Den ene, Borny eller Borni, kom i land på Kinn, og bodde i en heller i fjellet bak kirken, som ennå heter «Bornihellaren».
Kanskje er det dette sagnet som gir bakgrunnen for kirken, at det var en helgenkult her med valfart fra den tidligste kristne tid, grunnlagt av kristne fra de britiske øyer? Det har ennå ikke vært utgravninger her som kan gi svar på slike spørsmål.
Kirken ble nokså hardhendt modernisert i 1868, og mistet da en del av sitt gamle preg. Blant annet ble skipets vinduer sterkt utvidet. En restaurering i 1911–1912 rettet opp en del av feilene. Kirken er siden blitt lite endret, bortsett fra at en del av tilføyelsene fra 1911–1912 igjen er blitt fjernet, og et beskyttende våpenhus er bygget foran vestportalen. Kirken var frem til 1880 hovedkirke i prestegjeldet, men etter at byen Florø vokste frem ble kirken degradert til kapell. Opprinnelig lå også prestegården her ved kirken, men den ble flyttet allerede på 1500-tallet til et mindre værhardt sted.
Som så mange av de eldste kirkene på Vestlandet ligger Kinn kirke på et sted som var sentralt den gang all ferdsel gikk i båt langs kysten. Tradisjonelt gikk skipsleia mellom Kinn og naboøya Reksta. Det var her de første kristne impulsene nådde landet, i en tid som ikke har etterlatt seg annet enn arkeologiske kilder. Sagnet om at det var en forbindelse mellom Kinn og seljemennene kan sannsynligvis ha en kjerne av sannhet. Ved undersøkelser av kirken i 1911–1912 kom det frem mange interessante opplysninger som gir oss et lite innblikk i kirkens historie.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.