Fredrikstad er en kommune i Østfold fylke, omkring munningen og nedre løp av Glomma. På vestbredden når kommunen opp til Visterflo, på østbredden til tettbebyggelsen Årum, like under Sarpefossen. Fredrikstad omfatter også områdene langs Oslofjordens østbredd nordover til munningen av Krokstadfjorden med øyene utenfor, samt de nærmeste øyene utenfor Glommas munning. Den grenser mot Råde i nordvest, Sarpsborg i nordøst og øst og Hvaler i sjøen i sør.
Kommunen fikk sine nåværende grenser i 1994, da Fredrikstad ble slått sammen med omegnskommunene Onsøy, Rolvsøy, Borge og Kråkerøy. Området som omfattes av den nye kommunen, bestod fra 1837, da det kommunale selvstyret ble innført, av kommunene Fredrikstad, Fredrikstad Landdistrikt (Glemmen), Borge og Onsøy, samt Rolvsøy sogn av Tune. Kråkerøy ble skilt ut fra Glemmen i 1908, Torsnes fra Borge i 1910 og Rolvsøy fra Tune i 1911.
Ved kommunesammenslåingene i 1960-årene ble Glemmen lagt til Fredrikstad (1964) sammen med noen mindre, bynære områder av Borge og Torsnes. De to kommunene ble, med unntak av de nevnte områdene, samme år slått sammen. Senere fikk byen en mindre overføring fra Onsøy (1968).
Fredrikstad ble etter sammenslåingen i 1994 Østfold fylkes mest folkerike kommune og fikk en mer naturlig avgrensning enn tidligere, kanskje med unntak av at Årumområdet, som ligger like nedenfor Sarpefossen, ble lagt til Fredrikstad og ikke til Sarpsborg. Fra 1994 har Fredrikstad et areal på 287 kvadratkilometer, mot 42 kvadratkilometer før sammenslåingen dette året og bare 11 kvadratkilometer før sammenslåingen i 1964.
Kommentarer (4)
skrev Morten Hagen
svarte Geir Thorsnæs
Takk for innspill. Dine kommentarer kan deles i tre kategorier: Nyttige supplementer, rettelse av feil og misforståelser. Når det gjelder sistnevnte, går dette på tettstedsbegrepet. Jeg har forsøkt å gjøre teksten noe klarere med hensyn til hva et tettsted er, og har supplert med henvisninger til artikler som "tettsted", "by" og den foreldete betegnelsen "bykommune". Misforståelser knyttet til dette med hva et tettsted er, er svært vanlige. Dine opplysninger om gammel industri, om bybeskrivelsen, og om fornminner var særlig nyttige. Generelt er artikkelen nå oppdatert, og mye av dine anførsler tatt med.
Vennlig hilsen
Geir Thorsnæs
skrev Christian Stranger-Johannessen
Lenka til Øra leder bare tilbake til samme side, i stedet for til Øra.
svarte Ida Scott
Takk, dette er nå retta opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.