Frederik 2. var dansk-norsk konge i perioden 1559–1588. Han var sønn av Christian 3., og ble hyllet som tronfølger i Danmark i 1542 og i Norge i 1548. Frederik arvet et sterkt kongedømme og klarte å hevde seg som den ubestridte statsleder.
I 1559 var Frederik med på erobringen av Ditmarsken. Allerede fra sin tronbestigelse hadde han planer om å erobre Sverige, gjenopprette en nordisk union og gjøre Danmark til den ledende østersjømakt. Han feilbedømte imidlertid omkostningene ved å gå til krig. Den nordiske sjuårskrigen i perioden 1563–1570 var planlagt som en lynkrig, hvor han med tyske leietropper skulle seire over Sverige. I stedet ble krigen langvarig, ødela rikenes og kongens finanser, og svekket kongens personlige maktstilling. Freden i Szczecin (Stettin) i 1570 gav ingen av de to rivaliserende stater seieren, og stillingen ble nærmest status quo. Etter krigen førte han en mer forsiktig politikk som var avpasset kongedømmets ressurser, og det reduserte presset på befolkningen.
Etter statsfinansenes sammenbrudd i årene 1566–1567 så Frederik seg tvunget til å kalle hjem sin bitre uvenn Peder Oxe for at denne som rikshovmester skulle forsøke å få orden på rikenes økonomi. Statens finanser ble brakt i orden, og Danmarks næringsliv fikk en blomstringsperiode. Frederik konsentrerte seg mest om byggevirksomhet, blant annet av renessanseslottene Kronborg og Frederiksborg, jakt og drikkelag. Han interesserte seg lite for Norge, men besøkte landet som konge i 1585, da han kom til Båhus.
Etter at svenskene hadde brent Sarpsborg i 1567, ble byen flyttet til Glommas munning, og den nye byen Fredrikstad ble oppkalt etter kongen. En statue av Frederik, utført av Wilhelm Rasmussen, ble i 1917 reist på torget i Gamlebyen i Fredrikstad.
Frederik var far til Christian 4.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.