Klaudios Ptolemaios var en gresk astronom, matematiker og geograf som virket i Alexandria cirka 140 evt. Han er spesielt kjent for å ha utviklet det ptolemeiske verdensbildet, et verdensbilde hvor Jorden står i sentrum. Lite vites om Ptolemaios utover det som kan leses i hans verker.
Klaudios Ptolemaios
Faktaboks
- Uttale
- ptolemˈaios
- Født
- 100 evt.
- Død
- 170
- Levetid - kommentar
- fødselsår og dødsår er omtrentlige
Astronomi og matematikk
Hans bare delvis originale hovedverk Almagest, også kalt Syntaxis Mathematica, er et samleverk som gir uvurderlig oversikt over oldtidens astronomiske kunnskaper. Verket har gitt oss kunnskap om Hipparkhos' og andre greske astronomers arbeider. Det er gjort rede for et verdenssystem hvor Jorden er universets midtpunkt, kalt det ptolemeiske verdensbildet. Systemet er en overtagelse og videreutvikling av arbeider av eldre alexandrinske matematikere og astronomer, som Apollonios fra Perga med flere.
Almagest inneholder en fullt utbygd trigonometri, som Ptolemaios bidro til å utvikle. Til beregning av trigonometriske størrelser brukte Ptolemaios den geometriske setning som er oppkalt etter ham, Ptolemaios' sats.
Ptolemaios var også en dyktig observatør og oppfinner av en rekke astronomiske instrumenter. Han oppdaget eveksjonen og var den første som ble oppmerksom på refraksjon, som han gir en klar beskrivelse av i sitt verk Optik.
Geografi
Ptolemaios' geografiske hovedverk, Geōgraphikē hyphēgēsis, inneholder blant annet 8000 stedsangivelser med koordinater. Verket var ukjent i Europa til omkring 1300, da bysantinske lærde tok til å oversette hans manuskripter og kopiere flere av hans kart. Italieneren Jacopo d'Angelos (1360–1411) oversettelse til latin i 1406 fikk stor betydning for kartografien under renessansen. Blant annet inspirerte oversettelsen den danske kartografen Claudius Clavus til å tegne det første kartet over Norden i 1427.
Som geograf og kartograf var Ptolemaios' viktigste bidrag å anvise måter å avbilde Jordens kuleflate på et plant kart ved bredde- og lengdesirkler. Hans verdenskart, som dekker den kjente verden fra Nordsjøen i nord til Nilens kilder i sør og fra Kanariøyene i vest til Kina i øst, bevarer til en viss grad både flate- og avstandsproporsjonalitet for de best kartlagte delene.
Musikk
Blant hans mange andre skrifter er et musikkteoretisk verk av største betydning for kjennskapet til gammelgresk musikk.
Les mer i Store norske leksikon
Litteratur
- Berg Eriksen, Trond (1993): Vestens tenkere (bind 1): Fra Homer til Milton. Aschehoug
Kommentarer (2)
skrev Reinhard Siegmund-Schultze
Kan vi kalle Ptolemaios "egyptisk". Er ikke det bedre med gresk pga språk og kulturen. Har noe om etnisitet til ham?
svarte Anne Eilertsen
Jeg tror det blir riktigere å referere til ham som gresk, ja. Det står jo likevel at han virket i Alexandria. Artikkelen er endret.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.