Topografiske kart gjengir de topografiske egenskapene til jordoverflaten og andre forhold og objekter som er synlige i terrenget, naturlige og tekniske eller menneskeskapte. De gir detaljert informasjon om terrengformer, vannflater, vassdrag og vegetasjon i tillegg til kulturelementer som grenser, samferdsel, bosetninger og stedsnavn. Topografiske kart har høydetall på visse terrengpunkter, høydetall på større vann, og den generelle terrenghøyden blir oppgitt med høydekurver der avstanden mellom kurvene er avhengig av kartets målestokk. Farger blir brukt for å markere tettbygde strøk, dyrket mark, skog, myr, åpne områder, dyp, elver og vann. I tillegg brukes en rekke symboler for å vise bosetninger og annet. Topografiske kart har en målestokk som ligger mellom 1:25 000 og 1:250 000.
I Norge blir topografiske kart i målestokken 1:50 000–1:250 000 utarbeidet av Statens kartverk. Topografisk hovedkartverk er N50 i målestokken 1:50 000. Denne kartserien blir fremstilt ved fotogrammetrisk konstruksjon fra flybilder. Serien dekker landet med 727 kartblad, første gang utgitt i perioden 1955–1988. Topografiske kart i mindre målestokker blir fremstilt på grunnlag av originaldata fra N50, i enkelte tilfeller ved direkte nedfotografering, med eventuelt revidert og supplert tegn- og navnsetting, for eksempel flere turist- og fritidskart i målestokken 1:50 000–1:250 000.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.