Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Værkart

Værkart. Meteorologiske tegn.

Av /Store norske leksikon ※.

Værkart. Forenklet værkart for 1. januar 1969 kl. 12 GMT, med tradisjonelle symboler. Kartet viser utsnitt av en analyse med den storstilte fordelingen av lufttrykk, luftmasser og fronter. Dessuten er det observert vind, skydekke, vær og temperatur for noen utvalgte stasjoner

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Værkart er kart som fremstiller de meteorologiske forholdene på et bestemt tidspunkt.

Utarbeidelse

Værkart tegnes på grunnlag av samtidige (synoptiske) observasjoner hver tredje time – kl. 00, 03, 06 GMT osv., men mest fullstendig for hovedobservasjonstidene 00, 06, 12 og 18 GMT. De meteorologiske observasjonene, gjerne fra flere hundre stasjoner, blir tegnet inn ved hjelp av tegn, tall og symboler.

Situasjonen blir analysert, og ytterligere kartsymboler tegnes inn for å vise meteorologenes tolkning og forklaring av de faktiske observasjonene – fronter, trykkmønstre, nedbørområder og lignende.

Til bruk for kortsiktig detaljvarsling tegnes det også værkart på grunnlag av timesmeldinger, de fleste fra flyplassene. Værets forventede utvikling i et gitt tidsrom blir i noen tilfeller vist med piler plassert i forbindelse med nedbørområder, lavtrykk og lignende, men oftest i form av enkle, selvstendige prognosekart for faste klokkeslett.

Symboler

Skydekket blir angitt ved utfylling av den ringen som markerer stasjonens posisjon; helt fylt: overskyet, halvfylt: delvis skyet og så videre. Et kryss i stasjonsringen markerer at skydekket ikke kan bedømmes på grunn av tåke.

Vindretningen er symbolisert med en pil som peker inn mot stasjonen. Tverrstreker på pilens venstre side angir vindstyrken; en halv strek står for 5 knop (2,5 m/s), en hel strek for 10 knop (5 m/s).

Temperatur er gitt i hele °C og finnes ovenfor og til venstre for stasjonsringen.

Været ved observasjonstiden er gitt ved symboler (se egen figur) plassert rett til venstre for stasjonsringen.

Historikk

Værkart ble tidligere håndtegnet basert på fjernskrivermeldinger i tallkoder. I en periode ble det så benyttet plottemaskiner styrt av dataanlegg. I dag er hele prosessen digitalisert og en kan se værkartene på dataskjermer og velge ut den informasjonen som ønskes studert nærmere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg