Under Admiral Norwegen/Marineoberkommando Norwegen var norskekysten delt inn i ulike avsnitt under ledelse av kommanderende admiraler. Disse hadde ansvar for henholdsvis polarkysten (fra grensen eller fronten mot Sovjetunionen og ned til Narvik), nordkysten (fra Narvik og sørover til og med Midt-Norge) og vestkysten (fra Midt-Norge og videre langs kysten fram til Oslofjorden). Disse kommanderende admiralene hadde sete i Tromsø, Trondheim og Bergen, mens Oslofjorden var underlagt Kommandant der Seeverteidigung Oslo. I tillegg fantes en rekke underavsnitt og underordnede ansvarsområder.
Særlig på land var kommandoforholdene mellom Kriegsmarines kystartilleri og Hærens avdelinger uavklarte. Dette ble bare tydeligere etter hvert som Hæren selv også opprettet et eget kystartilleri, Heeres-Küsten-Artillerie, som følge av at Hitler i perioden 1941–1942 beordret overføringen av en rekke kanonbatterier til kystforsvaret i Norge for å avverge det han mente var en overhengende fare for alliert invasjon.
Også til sjøs måtte skipssjefene forholde seg til ordrer og direktiver fra både Hitler og Seekriegsleitung, selv om de om bord på skipet hadde stort handlingsrom for hvordan de valgte å løse oppdragene de ble pålagt. Til tross for at både operasjon Weserübung og Hitlers senere krav om å forsterke kystforsvaret av Norge medførte til dels enorm risiko for de tyske skipene, ser verken mannskaper eller offiserer ut til å ha hatt større motforestillinger mot å utføre ordrene de ble pålagt. Da for eksempel Hitler i januar 1942 utbasunerte at Norge var «denne krigens skjebnesone» og forlangte at samtlige av Kriegsmarines skip skulle overføres til Norge umiddelbart, var det egentlig ikke mulig å spore noen utbredt motvilje mot å etterkomme Hitlers krav.
Dette medførte blant annet at slagkrysserne «Scharnhorst» og «Gneisenau» foretok en svært risikabel manøver fra sine baser i Frankrike gjennom Den engelske kanal. Som følge av skadene «Gneisenau» pådro seg under overfarten og ved et senere luftangrep da det lå til kai i Kiel, var skipet sjøudyktig resten av krigen. Hitler beordret imidlertid at de to fungerende kanontårnene på skipet skulle overføres kystforsvaret i Norge. Dermed ble de to 28 cm trippelkanonene satt opp som festninger på henholdsvis Fjell festning på Sotra utenfor Bergen og på Austrått fort ved innseilingen til Trondheim.
Også på andre måter skulle Kriegsmarine lide store tap som følge av både Hitlers og Seekriegsleitungs ønske om å etablere seg i og operere fra Norge. Allerede under invasjonen opplevde Kriegsmarine betydelige tap, både av den tunge krysseren «Blücher» ved Oscarsborg utenfor Oslo, og av krysserne «Königsberg» og «Karlsruhe» utenfor henholdsvis Bergen og Kristiansand. Det smerteligste tapet for Kriegsmarine under invasjonen var likevel at samtlige av de ti jagerne som deltok i angrepet på Narvik gikk tapt. Årsaken var at jagerne ikke hadde nok drivstoff til å returnere til Tyskland som planlagt, og at det norske kystartilleriet de var planlagt å erobre utenfor byen for beskyttelse viste seg ikke å eksistere.
Senere skulle slagskipene «Scharnhorst» og «Tirpitz» gå tapt etter å ha satt ut fra norske havner. «Scharnhorst» ble senket etter å ha foretatt et mislykket angrep mot en alliert konvoi 2. juledag 1943, «Tirpitz» etter å ha blitt bombet ved Håkøya utenfor Tromsø i november året etter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.