Moseloven er en norsk betegnelse på lovene og forskriftene som ifølge Mosebøkene ble gitt av Gud (Jahve) til Moses på Sinaifjellet, og under israelittenes lange vandring mot landet Kanaan. I kristen tradisjon er det De ti bud som regnes som den viktigste delen av Moseloven.
I jødisk tradisjon kalles Moseloven Tora, som betyr «læren». Den ofte brukte oversettelsen av ordet Tora med «Loven» er misvisende, og kan gi inntrykk av at det kun dreier seg om lover i ordets snevre betydning.
Moseloven omfatter både moralske retningslinjer, forpliktelser, gjennomføringen av ritualer og lover om både familiesaker og andre juridiske spørsmål. Det dreier seg om både påbud og forbud. Rabbinerne har utledet 613 bud (forpliktelser) fra Tora-teksten. 365 bud begynner med «Du skal ikke», og 248 begynner med «Du skal».
Ifølge teksten i 5. Mosebok 31,9 ble Moseloven nedskrevet av Moses selv, men ifølge moderne forskning er tekstene skrevet av ulike forfattere og satt sammen av forskjellige redaktører. Mosebøkene, slik de er kjent i dag, skal ha fått sin nåværende form i tiden rundt eksilet i Babylon (586–538 fvt.).
I jødisk tradisjon kalles Mosebøkene «Den skriftlige Tora» og utgjør kjernen i det som kalles «Den todelte Tora». Den andre delen omfatter den omfattende rabbinske litteraturen, som kalles «Den muntlige Tora».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.