Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Nigeria

Særpreget arkitektur i Zaria, en av de eldste hausa-byer i nordlige Nigeria. Huset er bygd opp av leire og rikt ornamentert. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Arkitekturen i Nigeria bærer preg av ulike grupperinger: I Nigeria finnes tallrike folkegrupper med hver sin individuelle byggestil, fra hausa og kanuri i det tørre nord til igbo, yoruba og bini i de fuktige områdene i sør. Nigeria var kolonisert av Storbritannia fra 1862 til 1960, noe som også satte sitt preg på arkitekturen.

Kolonitiden

I kolonitiden (1862-1960) ble det reist bungalower for britene: enetasjes bygninger med veranda. Interessante eksempler på tidlig koloniarkitektur finnes i Wusasa nær Zaria, hvor en kristen misjonstasjon ble etablert. Husene er reist i leire, men utformet for å dekke britenes krav. Rommene har hausa-arkitekturens proporsjoner med høye tak støttet av buer, kalkede vegger og enkel møblering. Kirkene er også reist i leire, korsformede og med tak støttet av hesteskoformede buer. Interiørets flater er innsatt med små fragmenter i kvarts som skinner i gyllent og sølv når lyset faller inn.

Nyere arkitektur

Moderne nigeriansk arkitektur er i stor grad påvirket av britiske forbilder, først og fremst av E. Maxwell Fry. Det vestafrikanske universitet i Ibadan viser også en forbindelse med lokale yoruba-tradisjoner i sitt rytmiske og skulpturelle preg. Det ble tatt hensyn til klima i utformingen av bygningene, som har lange akser og store overhengende tak.

Nigerianske arkitekter begynte å gjøre seg gjeldende like før uavhengigheten i 1960. Oluwole Olumuyiwa, Alex Ekweme og Isola Kola-Bankole skapte en renessanse i arkitekturen som bygde på en lang og for vestlige arkitekter ukjent byggetradisjon. Deres bygninger karakteriseres av en ny dristighet i formen, ble utført i lokale materialer og med forkjærlighet til farger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg