Bunadarbeidet som førte fram til Nordlandsbunaden, gikk for seg i Hålogaland Ungdomslag, og på et stevne på Hemnesberget i 1926 ble det satt ned ei nemnd for å se på muligheten for å utarbeide en egen bunad fra Nordland. Målet var å se om en kunne finne noe gammelt draktmateriale å bygge på. I 2023 overtok Nordland husflidslag eierskapet til nordlandsbunaden og opprettet en egen nemnd som viderefører arbeidet som ble grunnlagt av Hålogaland ungdomslag.
Det var imidlertid tydelig at de som arbeidet med bunaden, hadde en klar formening om hva som måtte til for å skape en bunad: Det var norsk prydsøm som skulle vise tilhørigheten til landet og distriktet. Denne måten å arbeide med bunad på var vanlig over hele landet på den tida.
En fant to broderte tøystykker i ullstoff på garden Røyto i Vefsn. Stoffbitene hadde blitt tatt vare på fordi jenta på garden hadde fått dem som dekorasjon i lekestua si. Stoffstykkene skal ha vært en bringeduk og ei lomme. Det ble bestemt å bygge bunaden omkring disse broderiene.
Fasongen ble komponert med inspirasjon fra kjolelivet til en brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn, og det broderte motivet ble overført til ryggen på livet. Videre utformet Anna Svare, som var håndarbeidslærerinne ved Vefsn Folkehøgskole, mønsteret slik at det ble tilpasset framstykkene på livet. Hun utarbeidet også forkle og tørkle.
Heimen Husflid i Oslo hjalp til med utforminga av stakken. Lomma ble utarbeidet etter andre verdenskrig, og kepen kom i 1984.
Bunaden fins i blått og grønt. De første bunadene ble bare sydd i blått, men man hadde fra begynnelsen ønske om å sy den i begge fargene som likestilte varianter for å gi valgmuligheter til bunadbrukerne. Men det gikk noen år før man fikk tak i grønt stoff. En seiglivet myte forteller at nordlendinger med tilhørighet til kyst og hav skulle bruke den blå, og de som bodde i innlandet den grønne. Dette er uten rot i virkeligheten, men er et godt eksempel på hvordan myter og sannheter fester seg rundt bunadene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.