Napoleonskrigene utløste store omveltninger også i de nordiske landene. Etter at britiske styrker i september 1807 bombarderte København og ranet med seg den dansk-norske orlogsflåten (flåteranet), kom tvillingriket Danmark-Norge med i napoleonskrigene på den tapende side.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Napoleonskrigene i Norge
Storpolitiske strategier førte til at Danmark-Norge kom i et uløselig krysspress mellom britenes krav om utlevering av orlogsflåten og de franske kravene om tilslutning til fastlandsblokaden rettet mot Storbritannia, som Napoleon etablerte fra 1806. I de fleste krigsårene fra 1807 til 1814 blokkerte britiske orlogsskip samvirket mellom Danmark og Norge. Norge var blant annet avhengig av korntilførsel fra Danmark, og når denne stoppet opp ble befolkningen rammet av hungersnød. Napoleonskrigene er derfor kjent som en tid der man spiste barkebrød.
Sverige var alliert med Storbritannia, og de skandinaviske landene havnet derfor i krig. Krigen mellom Norge og Sverige i 1808–1809 var en del av napoleonskrigene.
At Danmark-Norge endte på den tapende siden, førte til at Danmark måtte avstå Norge til Sverige under Kielfreden i januar 1814. Nordmennene godtok ikke Kieltraktaten og innkalte i stedet en grunnlovgivende forsamling på Eidsvoll i april–mai samme år. Norge ble en selvstendig stat i et par måneder, men måtte gå med på personalunion med Sverige – etter en kort krig – fra august 1814.
Kommentarer (4)
skrev Kåre Vigestad
svarte Magne Njåstad
svarte Sverre Olav Lundal
skrev Kåre Vigestad
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.