Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Pergamons Akropolis
Ruiner etter oldtidsbyen Pergamon.
Av .
Pergamonteateret
Av .
Pergamonalteret

Pergamonalteret gjenreist i Pergamonmuseum, Berlin.

Av /KF-arkiv ※.
Modell av Pergamons akropolis
Modell av Pergamons akropolis med Pergamonalteret litt nede mot høyre fra midten, slik det var i 2. århundre evt.
Av /Wladyslaw Sojka .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pergamon er navnet på en oldtidsby i Mysia i det nordvestlige Lilleasia, hovedstad i riket Pergamon.

Faktaboks

Uttale
pˈergamon
Etymologi

Pergamon, he Pergamos. Trolig av gresk púrgos, 'tårn'

Også kjent som

Pergamum, Pergamos

Pergamons eldste bymurer stammer fra det syvende århundret fvt. Den lengste bymuren ble bygget i det femte århundret fvt. og dekker et område på 18 hektar. Pergamon var en gresk polis, trolig med en etnisk blandet befolkning. Pergamon ble trolig styrt av konger og tyranner, i forståelse med «kongenes konge» i Perserriket. De typiske institusjonene i den greske polis var trolig på plass innen ca. 300 fvt.

Etter at makedonerkongen Alexander den store hadde erobret Perserriket, og hans generaler hadde blitt ferdig med kampen om de forskjellige delene av hans imperium, ble Pergamon senter for det hellenistiske herskerdynastiet, attalidene. Under kong Evmenes 2. (197–159 fvt.) hadde byen Pergamon 120 000 innbyggere og var datidens førende hellenistiske kulturby ved siden av Alexandria i Egypt og Athen. Blant annet hadde byen et berømt bibliotek, og de attalidiske kongene ga også flere bygninger til athenerne i det andre århundret fvt., som Attalos-stoaenAgora og Eumenes stoa ved Dionyssosteateret.

Attalos 3. døde barnløs i 133 fvt. Han hadde testamentert staten til romerne, og Pergamon gikk inn i provinsen Asia. Som romersk provins fortsatte Pergamon å være et viktig kulturelt sentrum. Keiser Julian studerte filosofi her.

Pergamons konger under det attalidiske dynastiet

Bybeskrivelse

Via tecta
En overbygd vei (via tecta) forbandt Asklepiostempelet nede på sletta med selve Pergamon.

Tyske arkeologer har foretatt utgravninger i Pergamon siden 1876, og de er ennå ikke avsluttet. Funnene går tilbake til arkaisk tid, men byen slik den nå fremtrer, er hellenistisk. Ved ruinene av byen ligger nå den tyrkiske byen Bergama.

Byen, som ligger i en bratt skråning, er delt i en øvre, midtre og nedre del. I den øvre byen, på Akropolis, lå de viktigste offentlige bygningene: teateret, en helligdom for Athene med et tempel, en annen for Zevs med det berømte Pergamonalteret, det berømte biblioteket som skal ha rommet mer enn 200 000 bokruller (pergament, som disse hovedsakelig var skrevet på, har navn etter Pergamon), Pergamon-kongenes boliger, som var nokså beskjedne sammenlignet med senere tiders kongeboliger, en liten helligdom viet kulten for kongene, et tempel for den guddommeliggjorte Trajan (den eneste romerske bygningen på Akropolis), arsenaler og barakker, samt et agora (torg).

Den midtre bydelen inneholdt templer for Demeter og Hera og to store gymnasier, mens man i den nederste bydelen hovedsakelig fant bolighus. På sletta under høyden ble det i romersk tid reist et stort Serapis-tempel. Et lite stykke vest for byen ble det på 300-tallet fvt. grunnlagt en Asklepios-helligdom, forbundet med Pergamon ved en hellig vei. Den nøt stor berømmelse, særlig i romersk keisertid. På 100-tallet evt. virket den berømte legen Galenos her.

Pergamon er én av de syv sendemenighetene omtalt i Johannes' åpenbaring (kapittel 2).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Yann de Caprona

Byen Pergamon er eldre enn Romas erobring av Lilleasia, og dermed kan ikke navnet være av latinsk opprinnelse. Den franske etymologen for gammelgresk Pierre Chantraine mener at gresk Pérgamos, navnet til flere byer, betyr "citadell" og er avledet av gresk púrgos "torn" (se i Dictionnaire étymologique de la langue grecque, Paris, Klincksieck, 1968).

svarte Ingvar Brandvik Mæhle

Mulig jeg har gått glipp av det, men jeg ser ingenting om latinsk opprinnelse av navnet (er det fjernet?) nå. Har oppdatert teksten.

skrev Yann de Caprona

Beklager min svesisme: jeg mente púrgos "tårn" (og ikke torn)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg