Norges totale import fra Polen var 37 milliarder norske kroner (NOK) i 2024, mens Norges totale eksport til Polen utgjorde 105,6 milliarder. Norge hadde med dette et overskudd i handelsbalansen med Polen i 2024 på 68,6 milliarder NOK. For Norge var Polen i 2024 det sjette største eksportmarkedet og det åttende største importmarkedet.
I 2024 utgjorde eksporten av sjømat til Polen 9 prosent av den samlede norske eksporten av sjømat. Eksporten av sjømat til Polen beløp seg til 18,1 milliarder i 2024, mot 18,6 milliarder i 2023. Av dette utgjorde eksport av laks 73 prosent i 2024, mot 88 prosent i 2023. Polen er et stadig viktigere konsumentmarked, men en betydelig andel av eksporten, spesielt av laks, går til bearbeiding og videre distribusjon til andre EU-land.
Polen er ett av de viktigste markeder i Europa for norsk forsvarsmateriell.
Polens eksport til Norge omfatter blant annet møbler, bearbeidede metallvarer, herunder skipsdeler og utstyr for oppdrettsanlegg, kjøretøy og elektriske maskiner og apparater. Flere norske redere har tidligere kontrahert skip, ferger og fiskefartøy ved verft i Polen.
Rundt 400 norske bedrifter i Polen sysselsetter om lag 20 000 arbeidstakere i Polen. I 2021 kjøpte Equinor det polske fornybarselskapet Wento med en portefølje av flere solenergiprosjekter med en samlet kapasitet på om lag 1,6 GW. Equinor har også 50 prosent eierandel i to utviklingsprosjekter for havvind i den polske sektoren av Østersjøen.
I oktober 2022 startet eksport av gass fra Kårstø prosessanlegg til Polen via rørledningen Baltic Pipe fra Europipe II i den norske sektoren av Nordsjøen. Baltic Pipe er et samarbeidsprosjekt mellom det danske selskapet Energi-Net og det polske selskapet Gaz-System. Rørledningen går til Jylland og videre til Faxe på Sjælland, hvorfra det er et 275 kilometer langt rør i Østersjøen til Niechorce i fylket Vest-Pommern, nordøst for byen Świnoujście.
Det polske oljeselskapet LOTOS S.A. og det polske olje- og gasselskapet PGNiG har eierandeler i felt i Nordsjøen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.