Den senere kjente treskjæreren Jacob Bersveinson Klukstad fikk i oppdrag å lage interiøret. Han bodde på denne tiden i Bøverdalen, i samme prestegjeld som Skjåk. Klukstad og hans medhjelper Sylfest Nilsen Skrinde laget dører, vinduer, korskille og kirkestoler, men kanskje viktigere var det at de også skar altertavlen, prekestolen og dekoren over koråpningen. Den siste hadde kong Fredrik 5. monogram.
Klukstad og Skrinde malte også tavlen, prekestolen og korskranken. Dette er senere malt over igjen med tilnærmet samme farger. Altertavlen var Klukstads første. Arbeidet er derfor interessant som en innledning på en svært viktig karriere som kirkekunstner. Hovedverket kom i altertavlen i Lesja kirke, som dateres til 1766. Tavlen i Skjåk er langt mer beskjeden i utformingen. Den arkitektoniske omrammingen legger i vesentlig større grad premissene for komposisjonen, og akantusen er langt mer kontrollert og bretter seg ikke så hemningsløst utover. Den er heller ikke så dyp som i Lesja.
I Klukstad-tavlene får gjerne skurden det meste av oppmerksomheten, men også bildene i tavlene er interessante. Hovedmotivet i tavlen, nattverdscenen, tilhører en liten gruppe malerier som kunsthistorikeren Sigrid Christie kaller «de rituelle nattverdbildene». Dette fordi Jesus er gjengitt idet han gir nattverden til en av disiplene. Det andre og øvre bildet viser treenigheten, Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Oppstillingen blir kalt Nådestolen. Gud Fader står i bakgrunnen og favner over de to andre. Han har en pavelig tiara på hodet, noe som forteller mer om forelegget som er benyttet av kunstneren enn om menighetens syn på pavekirken. Kristus selv er gjengitt hengende på korset. Dermed er også korsfestelsen, selve offerhandlingen, med i tavlen. Nederst er Ånden gjengitt som en due.
Skjåk kirke har også en serie andre bilder med bibelske motiver malt på slutten av 1600- og begynnelsen av 1700-tallet, påfallende mange datert til perioden under Den store nordiske krig. Disse hang i de to 1600-tallskirkene som ble revet da denne skulle bygges. Bildene ble ikke bare gitt av velstående bønder, men noen også av folk i lavere skatteklasser. Nesten alle bildene har giverens navn malt under. Bildene er malt etter mer eller mindre kjente europeiske forelegg.
Da Henrik Holst Neumann ble sokneprest i Skjåk i 1905, var mange av bildene i svært dårlig forfatning, og flere av dem var lagt på kirkeloftet. Neumann, som hadde mange kvaliteter og interesser, satte bildene i stand og hang dem tilbake i kirkerommet. På et av bildene mener han å ha funnet signaturen til maler-presten Henning E. Munch fra Vågå.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.