I Bibelen nevnes Ånd(er), Guds Ånd og Ånden, mens betegnelsen Den hellige Ånd er sjelden. I Det gamle testamentet er ånden Guds skaperkraft og også det guddommelige åndedrettet som vekker Adam til live. Siden lever mennesket mellom Guds innpust og utpust; mennesket har ånd, det har Guds livspust i seg. Ånden er dermed forbundet med det jordiske.
Moderne forsøk på å utvikle en økologisk teologi benytter dette perspektivet til å understreke Åndens iboende tilstedeværelse i skapelsen. Ånden blir her forstått som det guddommelige livselementet.
Den kan også være en gave som gir spesiell kraft og inspirasjon til lederskap, til profeti, til innsikt og visdom. Ekstase oppfattes gjerne som utslag av ånden, men tvetydigheten i slike fenomener fører til et behov for tolkning, for å «prøve åndene om de er av Gud» (1. Johannesbrev, kapittel 4, vers 1). I urkirken var det vanlig å betrakte ekstatiske uttrykk, for eksempel tungetale, som særlige åndsgaver (karismer). Paulus motsier ikke dette, men vender oppmerksomheten fra ekstase til etikk. De fremste gavene er tro, håp og kjærlighet (1. Korinterbrev, kapittel 12–14), som kjennetegner livet i ånden. Dåpen er innvielsen til dette livet, og den kristne menigheten/kirken er det fellesskapet der livet i ånden utfolder seg. Åndens ytringer i dette livet er pant på det kommende oppstandelsens liv. Som Gud en gang skapte verden ved sin ånd, skal den nyskapes ved den samme ånd (latin creator spiritus).
Det er et kjennetegn på frelsestiden at den spesielle åndsutrustningen utvides til å gjelde alle, også de som vanligvis ikke var tillagt autoritet (jamfør Joel kapittel 3, Apostlenes gjerninger kapittel 2, vers 17 og videre). Guds suverene tildeling av åndsmakt er for øvrig en kilde til stadig spenning mellom en direkte åndsbasert og en mer institusjonsbasert myndighet. Kirkelig strategi har gjerne vært å knytte ånden til utøvelse og tolkning av etablert autoritet. Men Den hellige ånd kan ikke begrenses av menneskelige ordninger og forventninger. Gjennom hele kirkens historie har det oppstått bevegelser som har ment seg bemyndiget av ånden til oppbrudd og forandring.
I Det nye testamentet er åndens nærvær tegnet på at frelsestiden er nær. Jesus er fylt av Guds ånd, og etter hans bortgang får disiplene ånden som et uttrykk for Guds fortsatte tilstedeværelse og virke blant dem. Gjennom ånden utrustes de til å utføre det oppdraget de har fått (Apostlenes gjerninger kapittel 2; Johannesevangeliet kapittel 20, vers 21 og videre.). Når de troende senere påkaller ånden (epiklese), gjenkalles åndsutgytelsen i liturgien. I Johannesevangeliet kalles Den hellige ånd for Talsmannen (gresk Parakleten) eller Sannhetens ånd som skal veilede disiplene til hele sannheten etter at Jesus er borte, og vise verden hva som er synd, rett og dom. Ånden har her primært en åpenbarings- og erkjennelsesfunksjon.
Kommentarer (4)
skrev Sverre Olav Lundal
svarte Sverre Olav Lundal
svarte Mari Paus
skrev Kay Jacobsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.