I Afghanistan består utdanningen av seks år grunnskole, tre år ungdomsskole og tre år videregående skole. Det er ni år obligatorisk skolegang, og gratis utdanning opp til bachelornivå er lovfestet i grunnloven. Det er utdanningsdepartementet i Afghanistan som har ansvar for utdanningssystemet.
Utdanningssystemet i Afghanistan har vært svært negativt påvirket av mer enn tre tiår med langvarig konflikt og borgerkrig. Etter den internasjonale intervensjonen høsten 2001 og fallet av Taliban stod oppbygging av utdanningssystemet sentralt i gjenoppbyggingen av Afghanistan og fredsprosessen i landet. Utviklingen i utdanningssektoren etter krigen i Afghanistan anses som en av landets største suksesshistorier. Da peker man særlig på den voldsomme økningen av barn som siden 2001 er innskrevet på skolen, inkludert jenter.
Talibans maktovertagelse i 2021 har svært stor betydning for situasjonen i landets utdanningssystem. De siste årenes fremgang står i fare for å bli reversert og påvirker alle ledd i utdanningen. Særlig jenters tilgang til utdanning har blitt rammet.
Andelen av analfabeter blant den voksne befolkningen er blant de høyeste i verden. 43 prosent av befolkningen er lese- og skrivekyndige (UNESCO, 2018). Dette vil si 55,5 prosent av menn og 29,8 prosent av kvinner i Afghanistan. I aldergruppen 15–24 år kan 65,4 prosent lese og skrive.
Store deler av befolkningen er stadig uten tilgang til skolegang. Dette gjelder særlig i landlige områder og for jenter. Dette skyldes i hovedsak fattigdom og svak infrastruktur. I flere deler av landet er mangel på skoler og utilstrekkelig transport de største hindrene for utdanning. Lang skolevei og geografiske barrierer, spesielt i områder med mye fjell, gjør det vanskelig for elevene å nå klasserommene. Estimert er 3,7 millioner barn utenfor skolen i Afghanistan, og 60 prosent av disse er jenter (UNICEF).
Den lave andelen av jenter i utdanning kan blant annet forklares av mangel på kvinnelige lærere, spesielt i landlige områder. Kun 16 prosent av Afghanistans skoler er jenteskoler og flere mangler tilstrekkelige sanitære fasiliteter, noe som hindrer tilgang. En annen faktor er at mange jenter i Afghanistan gifter seg svært tidlig, 17 prosent før fylte 15 år. De siste årene har det vært en voldsom økning i antall lærere, inkludert omtrent 31 prosent kvinner. Det er en utfordring at kun 48 prosent av lærerne har et minimum av akademiske kvalifikasjoner.
Afghanistan er ett av partnerlandene for norsk bistand. Utdanning har vært et av de viktigste satsingsområdene for norsk bistand til Afghanistan, med et særskilt fokus på utdanning for jenter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.