For å forhindre flukt fra leiren, samt å forhindre at motstandsgrupper tok seg inn i leiren, ble store deler av det umiddelbare uteområdet rundt leiren minelagt. Dette bidro til at det var særdeles vanskelig å flykte fra leiren.
Den mest omtalte hendelsen i Sobibor i ettertid er, bortsett fra massemordet, fangeopprøret 14. oktober 1943. Da lyktes det rundt 300 fanger å flykte fra leiren. 47 av disse overlevde helt til andre verdenskrig var over, blant dem ni kvinner. Den polske jøden Thomas Toivi Blatt var femten år gammel da han deltok i opprøret. Han publiserte senere memoarer om hendelsen.
Foranledningen for opprøret var at noen fanger, som var tatt ut til arbeid i leiren, dannet en motstandsgruppe sommeren 1943 som ønsket å gjøre opprør mot drapsmaskineriet. De diskuterte mulighetene for å forgifte SS-ledelsen, grave en tunnel til masseflukt eller starte brann i leiren. Uavhengig av denne grupperingen hadde noen andre fanger allerede startet gravingen av en tunnel, men disse ble oppdaget og skutt. Motstandsgruppens planer gikk over i en mer konkret fase i september da det ankom en stor transport med over 2000 jøder fra Minsk, hvor også 80 sovjetiske krigsfanger var med og skulle delta i byggearbeider i leiren. Enkelte av disse deltok i motstandsgruppens planlegging og brakte med seg viktig kunnskap om militære aksjoner og bevæpnete opprør.
Opprøret startet på formiddagen 14. oktober 1943. SS-mennene ble lokket til å komme til verksteder, kontorer eller lageret under påskudd om funn av verdisaker, og ble drept med økser og kniver fangene hadde underslått eller skaffet. Dette gikk først etter planen, men skar seg da den ene SS-mannen ikke dukket opp som planlagt samt at en av opprørerne ble knivstukket og drept ved en feil. Derfor ble kveldsappellsignalet utløst av en av opprørerne på et altfor tidlig tidspunkt, noe som gjorde at det brøt ut uroligheter både blant fanger og voktere. Fanger forsøkte å flykte gjennom leirporten, samtidig som vaktene begynte å skyte.
Sannsynligvis forsøkte så mange som 600 fanger å flykte, men det oppsto trengsel og kaos, og mange ble drept av det elektriske gjerdet, utløste miner eller ble såret og drept av vaktenes skudd. Forskere antar at rundt 365 lyktes med å flykte ut av leiren, rundt 200 kom så langt som til den nærliggende skogen, mens kun 47 fanger overlevde helt til andre verdenskrig var over.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.