Vestfronten var krigsskueplassen i Vest-Europa under første verdenskrig. Vestfronten var en nærmere 650 kilometer lang front som strakte seg gjennom Frankrike og Belgia fra den sveitsiske grensen til Nordsjøen. Motstanderne langs vestfronten var de allierte, i hovedsak Storbritannia, Frankrike og Belgia, og sentralmaktene, i hovedsak Tyskland. Til tross for at første verdenskrig er å anse som en global konflikt, vil nok vestfronten med sine mange skyttergraver og masseslag stå sentralt i ettertidens forståelse av første verdenskrig.
Faktaboks
- Også kjent som
-
engelsk Western Front
fransk Front de l'Ouest
tysk Westfront
Vestfronten ble etablert som frontlinje i løpet av høsten 1914 etter hvert som det tyske angrepet mot Frankrike og Belgia stoppet opp. Det første slaget ved Marne i september og det første slaget ved Ypres i oktober stanset ikke bare den tyske fremmarsjen, men markerte også starten på skyttergravskrigen i vest. Hverken tyskernes bruk av klorgass ved Ypres våren 1915, de harde kampene ved Verdun eller den britiske offensiven ved Somme i 1916 kom til å gjøre store endringer på frontlinjen.
USAs inntreden i 1917 på alliert side var en viktig faktor for utfallet av både kampene på vestfronten og krigen, da amerikanerne brakte inn nye ressurser og soldater som styrket de alliertes posisjon. Den mest betydningsfulle endringen på vestfronten fant imidlertid sted under den tyske våroffensiven i mars 1918, men den ble etterfulgt av en alliert motoffensiv, også kjent som hundredagersoffensiven. Det var denne allierte offensiven som til slutt skulle vise seg å være avgjørende for utfallet av krigen.
- Les egen artikkel om Vestfronten under andre verdenskrig.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.