Moderne politiske, sosiale og økonomiske frihetsideer går tilbake til 1600-tallet. Ideer om politisk (statsrettslig) og individuell frihet, definert som både nasjonal og individuell uavhengighet og selvbestemmelse (autonomi), ble utformet både i England og Frankrike av tenkere som Thomas Hobbes, John Locke og Charles Montesquieu.
Slike ideer om frihet kom monumentalt til uttrykk i 1700-tallets to store revolusjoner: den amerikanske uavhengighetskrigen i 1770-årene, som innebar de nordamerikanske kolonienes løsrivelse fra Storbritannia, og den store franske revolusjonen noen år senere. Den samme frihetsideologien inspirerte den norske grunnloven av 1814.
Det moderne person-frihetsbegrepet i tradisjonen fra Locke og de franske opplysningsfilosofene som Voltaire og Jean-Jacques Rousseau, er knyttet til forestillingen om visse «umistelige» menneskerettigheter og fikk også et av sine første pregnante uttrykk i politisk sammenheng i den amerikanske uavhengighetserklæringen av 1776. Her blir en nasjons rett til frihet knyttet sammen med dens borgeres rett til selvbestemmelse og medbestemmelse, uttrykt gjennom politiske rettigheter som stemmerett, trykke-, tale- og forsamlingsfrihet.
Et slikt ideal om autonomi – frihet som selvbestemmelse for individer, grupper og institusjoner – har lenge vært rådende i noen områder av vår kultur. Klassiske eksempler er åndsfriheten og den vitenskapelige forskningens frihet, retten til «uten innblanding» å søke ny og gammel kunnskap og til selv å bestemme innholdet av egne overbevisninger. Idealet om frihet som selvbestemmelse og medbestemmelse har vært på sterk fremmarsj på 1900-tallet med front mot tradisjonelle, umyndiggjørende former for styring og maktutøvelse.
Eksempler kan hentes fra arbeids- og yrkeslivet, lærestedene, kvinners kamp for likestilling og etniske og kulturelle minoriteters kamp for råderett over egne områder og resurser.
I annen halvdel av 1800-tallet ble dialogen om forholdet mellom makthavernes og borgernes politiske plikter og rettigheter videreført og utvidet i en diskusjon om borgernes sosiale og økonomiske rettigheter. To sterke strømninger er den britiske utilitarismen og marxismen.
På 1900-tallet har slike rettighets- og frihetsideologier hatt sterk vekst med særlig vekt på undertrykte og resurssvake gruppers rettigheter. At menneskerettigheter er universelle og tilkommer ethvert menneske uavhengig av rase, bosted, kjønn, alder, yrke og sosial stand, har kommet sterkt i fokus.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.