Yoweri Museveni er en ugandisk politiker som er president i Uganda siden 1986. Fra å være en frihetsforkjemper på 1980-tallet mener en voksende opposisjon i Uganda at Museveni har utviklet seg til å bli en leder med en autoritær stil og diktatoriske trekk. Etter valgseieren i 2021 ble Museveni gjenvalgt som president i Uganda for femte gang etter 34 år ved makten.
Yoweri Museveni
Faktaboks
Yoweri Kaguta Museveni
- Født
- 15. september 1944
Bakgrunn
Museveni vokste opp som kvegeiersønn i en kristen familie med to søsken i Ntungamo, vest i Uganda. Han studerte økonomi og statsvitenskap ved universitetet i Dar es Salaam i Tanzania fra 1967 til 1970. Her involverte han seg i studentorganisasjonen Students' African Revolutionary Front og var opptatt av marxisme og panafrikanisme. Etter å ha arbeidet for president Milton Obote i 1971 dro han tilbake til Tanzania i eksil etter Idi Amins statskupp samme år.
Samtidig som Museveni arbeidet som lærer i Tanzania i 1972, forberedte han et angrep sammen med eksil-ugandere for å styrte president Idi Amin. Året etter dannet han Front for National Salvation, som i 1979 bidro til å felle Amins regime etter en tanzaniansk invasjon hvor Museveni og andre motstandsfolk deltok. Museveni ble deretter minister i en overgangsregjering, før han stilte som presidentkandidat i 1980. I 1981 var Museveni med på å danne frigjøringsbevegelsen National Resistance Movement (NRM) og dens væpnede gren, National Resistance Army (NRA), som han selv var leder for.
I årene 1981–1985 ledet Museveni en geriljakamp, som også blir betegnet som «Ugandas bush-krig», mot Obote og senere general og president, Tito Okello. I denne perioden utarbeidet NRM et ti-punkts program for en eventuell fremtidig regjeringsposisjon. Programmet inneholdt blant annet innføring av demokrati og arbeid mot korrupsjon.
President
I januar 1986 inntok Museveni hovedstaden Kampala og ble tatt i ed som Ugandas president 29. januar. Etter maktovertagelsen foretok Museveni en kraftig liberalisering av politikken, som blant annet innebar privatisering av statlige bedrifter og handel på alle nivåer. Det førte til sterk økonomisk vekst, redusert fattigdom og politisk stabilitet. Museveni høstet også internasjonal anerkjennelse for sine kampanjer mot hiv og aids. Etter maktovertagelsen innførte Museveni et nullpartisystem, der politiske partier ble forbudt og de folkevalgte formelt ikke tilhørte noe politisk parti.
Valg 1996–2021
Ved det første frie valget i regi av NRM i 1996 vant Museveni med 74,2 prosent av stemmene. Selv om internasjonale valgobservatører beskrev valget som gyldig, beskyldte motkandidatene Museveni for valgfusk. I 2001 vant Museveni presidentvalget mot sin tidligere venn og personlige lege, Kizza Besigye. Besigye bestred valgresultatet og tok resultatet til høyesterett, der domstolene avgjorde med tre mot to stemmer at valgresultatet var gyldig.
Etter en folkeavstemning ble et flerpartisystem innført i 2005. Foran valget i 2006 ble grunnloven endret slik at Museveni kunne sitte som president i et ubegrenset antall perioder. Besigye var igjen hovedmotstander ved valget, og igjen tapte han i høyesterett med fire mot tre stemmer mot at valgresultatet var gyldig. Etter valget avbrøt flere vestlige giverland sin økonomiske støtte til Museveni på grunn av uro over landets demokratiske utvikling.
Også ved valgene i 2011 og 2016 var Besigye Musevenis hovedmotstander. Ved begge valgene ble regjeringen beskyldt for å arrestere politiske opponenter og manipulering av stemmene. Ifølge EUs valgobservatører inneholdt valgprosessen i 2011 «betydelige administrative og logistiske mangler».
I 2017 endret Museveni og regjeringen grunnloven igjen, og fikk igjennom et parlamentsforslag om å oppheve presidentembetets aldersbegrensning på 75 år. Museveni kunne dermed sitte som president på livstid.
I november 2020 brøt det ut store protester i Kampala etter at politiet arresterte Musevenis hovedmotstander til presidentembetet i 2021, Bobi Wine, under et valgmøte. 54 mennesker drept under opptøyene og flere medlemmer av Wines parti, NUP, ble arrestert under valgkampen.
14. januar 2021 vant Museveni sitt sjette presidentvalg med 58 prosent av stemmene mot Wines 34 prosent. Etter valget kritiserte uavhengige internasjonale valgobservatører regjeringen for å ha nektet sine representanter akkreditering under valget.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.