Adferdsøkonomien er en retning innen økonomifaget som trekker på innsikter fra blant annet psykologifaget. Den prøver å forklare atferd til individer gjennom å modifiserer standard antakelsene i økonomisk teori som pleier å anta at de fleste aktører er fullstendig rasjonelle, og motiverte av en snever egeninteresse. I eksisterende økonomiske teorier betydde det å være «rasjonell» at når et individ velger mellom ulike handlingsalternativer, velger det alltid det optimale alternativet (for å nå egeninteressen).
Disse antakelsene har gitt økonomer problemer med å forklare en lang rekke viktige økonomiske fenomen, og utifra disse manglene blomstret atferdsøkonomi frem. Atferdsøkonomi antar heller at vi har begrenset rasjonalitet og at andre motiver også spiller en rolle i atferden vårs.
Denne blomstringen kom blant annet fra arbeidet til nobelprisvinner Herbert A. Simon som mente at den eksisterende økonomiske forståelsen av rasjonalitet ikke i tilstrekkelig grad forklarte den typen beslutninger mennesker faktisk tok. Han foreslo at begrenset rasjonalitet skulle ta hensyn til tilgangen på informasjon og den beregningskapasiteten som mennesker, faktisk besitter, og de omgivelsene de lever i. Med andre ord ønsket han at teorien hans skulle ta hensyn til ulike begrensninger, blant annet tilgjengelig informasjon, varierende mental kapasitet og tid. Disse begrensningene fører til at vi tar valg som bare er tilfredsstillende, i stedet for å fortsette å lete etter det beste (mest rasjonelle) alternativet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.