Amarant er en planteslekt i amarantfamilien med over 60 arter i tropiske og tempererte strøk. Ingen er viltvoksende i Norge. I tillegg finnes det mange varianter og krysninger.
Faktaboks
- Uttale
-
amarant
- Vitenskapelig navn
- Amaranthus
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Alle artene er spiselige, og både frø, blader og rot benyttes. Bladene brukes omtrent som spinat, men har høyt innhold av oksalsyre og bør gis et oppkok og vannet bør slås av før den spises.
Noen arter blir dyrket i hager, både på grunn av bladfargen og for blomstenes skyld. I Norge er blant annet arten duskamarant, med det latinske navnet Amaranthus retroflexus, funnet på ballast- og avfallsplasser. I varmere strøk regnes mange arter som ugras, da de sprer seg villig.
Beskrivelse
Plantene er ettårige urter med buskete vekst og blir opptil 2 meter høye. Bladene er vanligvis store og rombeformet, og kan være røde, lilla, gule, grønne eller spraglete. Blomstene er bitte små og røde, mørk rosa, lilla eller gulgrønne, og danner hengende eller opprette aks. I aksene dannes tusenvis av bittesmå, næringsrike frø.
De aller fleste artene kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, men noen hører hjemme i Europa, Asia og Afrika. Artene er vanskelige å skille fra hverandre, og i dagligtale brukes stort sett bare navnet amarant. Bare noen få av artene har norske navn.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.