Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Amazonasdelfin
Amazonasdelin, Inia geoffrensis.
Amazonasdelfin
Av /Shutterstock.
utbredelse av amazonasdelfin
Utbredelse av amazonasdelfin (Inia geoffrensis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av amazonasdelfin

Amazonasdelfinen er en tannhvalart i elvedelfinfamilien Iniidae som lever hele livet sitt i ferskvann. Arten er også kjent under navnene boto og inia og lever i Amazonas-området i Sør-Amerika.

Faktaboks

Uttale

amazonasdelfin

Også kjent som

boto, inia

Vitenskapelig navn
Inia geoffrensis
Beskrevet av
(Blainville, 1817)
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Artens systematikk er omdiskutert. Basert på genetiske og morfologiske forskjeller deles den nå inn i tre underarter:

  • Inia geoffrensis humboldtiana holder til i elevesystemet Orinoco
  • Inia geoffrensis geoffrensis forekommer i det meste av Amazonas og tilstøtende elver
  • Inia geoffrensis boliviensis holder til i elvesystemet Rio Madeira i Bolivia

Hannene kan bli ca. 2,55 meter lange og over 200 kg tunge, hunnene blir noe mindre. Amazonasdelfinene kan bli rundt 35 år gamle, og maten består av en rekke fiskearter.

Beskrivelse

Amazonasdelfinenes kroppsfarge endrer seg med alderen. Hos nyfødte og unge er fargen mørkt gråaktig, etter hvert som de vokser til blir fargen lysere grå på ryggsiden mens buksiden blir enda lysere og får et rosa skjær. Den rosa fargen er et karaktertrekk for arten og den er særlig karakteristisk hos de voksne hannene. Det kan se ut til at den grå pigmenteringen alle dyrene har som unge blir svakere med alderen slik at de blir lysere og lysere. Dette er særlig utpreget hos hannene som i tillegg er fulle av striper, arr og sår over det meste av kroppen etter røff lek og slåssing mellom hannene om hunnenes gunst i parringstiden. Alle slike sår har rosa farge hos amazonasdelfinene. Den rosa fargen er det mest markante signalet om at hannene er blitt voksne og klare for innsats blant hunnene. Fargen blir mer intens med årene, særlig på undersiden av kroppen, noe som antakelig forklarer hvorfor den mest rosa hannen også er den mest attraktive parringspartneren.

Øynene er små, men dyrene ser rimelig godt både over og under vann. Hørselen er god, og ekkolokalisering er viktig både for navigasjon og matsøk.

Halsvirvlene er ikke sammenvokste, og hodet har derfor stor bevegelighet. Snuten er sterkt forlenget og i munnen har de spisse tenner forrest og kraftige jeksler lenger bak – dette gjør dem i stand til å både gripe og tygge byttedyrene. Kroppen er langstrakt og slank, og både halefinne og sveiver er store. De to sveivene kan beveges uavhengig i alle retninger, noe som gjør dyrene manøvrerbare i ofte trange farvann med grumset vann og mye vegetasjon. Amazonasdelfinene har ingen utpreget ryggfinne, bare en langsgående forsterket kjøl.

Hannene kan bli opptil 2,55 meter lange og veie rundt 200 kilo. Hunnene er mindre med maksimum lengde på 2,25 m og vekt på 153 kilo.

Levevis

Amazonasdelfin
Tre amazonasdelfiner i trangt farvann med mye vegetasjon.
Amazonasdelfin
Av .

Amazonasdelfinene er utbredt i det meste av Amazonasvassdraget, både i hovedelver, sideelver og innsjøer. Arten forekommer i seks forskjellige land i området: Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Peru og Venezuela.

Beitevaner

Amazonasdelfinene er aktive både på dag og natt, men jakten på byttedyr ser likevel ut til å toppe seg på morgen og tidlig ettermiddag. Det er fisk som er føden og minst 43 forskjellige arter er registrert spist av delfinene. De kan ta både store og små individer – store fisker blir gjerne revet i biter før de tygges og svelges. Antakelig er dyrene lite spesialiserte i kosten – det er eksempelvis funnet opptil 11 forskjellige fiskearter i en og samme delfinmage.

Forplanting

Mest sannsynlig kan amazonasdelfinene bli minst 35 år gamle. Hos hunnene inntrer kjønnsmodningen når de er fra 6 til 10 år gamle, da er de rundt 1,8 meter lange. Hannene blir kjønnsmodne når de er rundt 2 meter lange, men må gjerne vente noen år etter dette før de er sosialt modne og voksne nok til å få innpass hus hunnene. Drektighetstida er på rundt 11 måneder, og voksne hunner kan både være drektige og ha en kalv som dies samtidig. Kalvene er rundt 0,8 meter lange ved fødselen.

Sårbarhet

For folk som bor langs Amazonas har amazonasdelfinen til alle tider hatt en mytisk og nærmest opphøyet posisjon. Som et legendarisk dyr, nærmest med overnaturlige evner ble arten både respektert og beskyttet. Deler av dyr tatt som bifangst har tradisjonelt vært brukt til medisiner og angivelig til å fremme av fertilitet og vellyst hos befolkningen. Bifangst av amazonasdelfin har like fullt vært et tiltagende problem ettersom materialer brukt i garn og teiner i fiskerier ble modernisert og basert på nylon. Siden midten av 1990-tallet har det dessuten vært en rettet fangst av arten fordi kjøttet brukes som agn i enkelte fiskerier i området. Denne fangsten er ikke bærekraftig.

Fordi utbredelsesområdet er begrenset er amazonasdelfinene sårbare overfor fragmentering og habitatødeleggelse på grunn av vassdragsreguleringer, flomforebygging, utslipp fra oljeindustri og gruvedrift, aktiviteter knyttet til skogs- og landbruk samt øvrig forurensing. Slike utfordringer påvirker naturligvis dyrenes leveområder fysisk, men kan også påvirke tilgjengeligheten av relevante byttedyr.

Vandringer og sosial organisering

Amazonasdelfinene er ikke jevnt fordelt i elvene, men ser ut til å foretrekke områder der elver møtes eller svinger, ved sandbanker eller på nedsiden av større øyer. I den delen av året da vassføringen er lav holder alle dyrene seg i de dypere delene av elvene. Ved høy vassføring bruker de gjerne langt flere områder der særlig hunner og kalver trekker mot sideelver og innsjøer med mindre strøm og bedre tilgang på småfisk som kan tjene som byttedyr. Med mye vann i elvene kan dyrene også foreta forflytninger, både oppstrøms og nedstrøms.

Arten opptrer vanligvis i grupper på 1 – 4 dyr. Ved god mattilgang kan større ansamlinger av dyr, kanskje 30 – 40 individer observeres. Sjøl om de er langsomme og vanligvis ikke svømmer med mer fart enn 1,5 til 3,2 kilometer i timen blir de gjerne oppfattet som lekne blant folk som bor i området. Det er ikke uvanlig at de gnir seg mot kanoer og biter i padleårer samt at de leker med flytende stokker, kvister og til og med slanger og skilpadder i området. Mye av denne leken tolkes gjerne som en del av ritualet i dyrenes polygame samliv der hanner skal imponere hunner.

Status

Det finnes ikke noe tilgjengelig bestandsestimat for amazonasdelfinen, men det er gjort noen undersøkelser av tetthet av dyr i ulike deler av vassdraget. Undersøkelsene viste variasjon i forekomst mellom områder samt at arten, til tross for de seinere års utfordringer med bifangst og fangst, mest sannsynlig er den mest tallrike elvedelfinen i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Inia geoffrensis
GBIF-ID
2440314

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg