Innen barnehagepedagogisk forskning finnes et mangfold av teoretiske og metodiske tilnærminger. Både forskningsteoretiske og forskningsmetodiske tilnærminger som diskursanalyse, mikro-etnografi og ulike fenomenologiske og posthumane retninger tas i bruk. De posthumane retningene vektlegger blant annet bevegelse, kropp og ulike former for materialitet. Med posthumane perspektiver, med nye former for materialitet, bevegelse og kroppens tilblivelse, tilføres barnehagepedagogikken nye og andre forståelser. Til sammen utgjør tilnærmingene det barnehagevitenskapelige kunnskapsområdet.
Når barnehagepedagogikk studeres ut fra et sosial-konstruktivistisk perspektiv, ses den som et konstruert og bevegelig fenomen. Pedagogikk både former og formes av kultur, pedagogikk formes av og former både profesjonen og det samfunnet som omgir profesjonen. Når kunnskap ses som situert, det vil si kontekstavhengig, vil hva som gjelder som sann kunnskap, være gyldig innenfor bestemte kunnskapsregimer.
Med en kontekstavhengig kunnskap vil det være vanskelig å tale om én barnehagepedagogikk som er allmenngyldig og generell. Kunnskap blir heller midlertidig, og en barnehagepedagogikk blir et fenomen som er i endring, innvevd i de sosiale, kulturelle og politiske strukturene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.