Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Beverrotte er en gnagerart opprinnelig fra Sør-Amerika. Den har vært benyttet som farmdyr over store deler av verden på grunn av pelsen (nutria).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
utbredelse av beverrotte

Naturlig utbredelse av beverrotte Myocastor coypus. Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av beverrotte

Beverrotte er en gnager i familien piggrotter. Den bruker en stor del av tida i vannet og har flere tilpasninger til et liv i vann. Den lever i Sør-Amerika, men ble innført til Europa og andre kontinenter for oppdrett.

Faktaboks

Også kjent som
nutria, sumpbever
Vitenskapelig navn
Myocastor coypus
Beskrevet av
Juan Ignacio Molina, 1782
Fremmedartstatus i Norge
LO – Lav risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Til tross for navnet er ikke beverrotte så veldig nær beslektet med bever, men den har mye til felles med beveren.

Beskrivelse

Beverrottas øyne, ører og neseåpninger sitter høyt på hodet slik at de er over vannet når dyret svømmer. Hodet er stort. Fortennene er store og oransje på utsida. Den oransje fargen kommer av at tennene inneholder jern, noe som gjør dem sterkere (som hos mange gnagere). En hudfold kan stenge munnen bak fortennene, slik at dyret kan gnage under vann. Bakbeina er lenger enn frambeina og har svømmehud mellom fire av tærne. Den femte tåa på bakfoten bruker dyret til å stelle pelsen. Halen er rund i tverrsnitt, i motsetning til hos bever og bisam.

Beverrotta kan veie oppimot sju kilo. Kroppen er 47–57 centimeter og halen 34–40 centimeter lang. Hannen er større enn hunnen. Spenene sitter ganske høyt oppe på kroppssidene, slik at ungene kan die selv når mora sitter i vannet. Værhårene er lange.

Levevis

Beverrotta lever alltid i tilknytning til vann; langs elver, kanaler, innsjøer og sumper. Pelsen er tett og myk, egenskaper som er gode å ha i vann. Den graver ut store gangsystemer med rom til å bo i og med åpninger under vann. De underjordiske gangene beskytter mot fiender og holder en temmelig konstant temperatur. Beverrotta bygger også flytende plattformer ute i vannet som den kan sitte og spise på. Det er sikkert også til beskyttelse mot rovdyr.

Den er en god svømmer og kan holde seg under vann i ti minutter. På land er den ganske langsom, og ved den minste fare flykter den raskt ut i vannet.

Beverrotta spiser mest vannplanter, men den tar også for seg av plantevekster på bredden nær vannet. Den er koprofag, det vil si at den spiser innholdet fra sin egen blindtarm for å kunne ta opp mer næring fra føden. Dette skjer når den hviler under bakken. Den er mest aktiv om natta. En stor del av den aktive tiden brukes til å spise, og da holdes gjerne maten i frambeina.

Ungene kan både svømme og spise planteføde kort tid etter fødselen. Beverrotta finnes i opptil 1200 meters høyde i Andesfjellene.

Nutria og oppdrett

Beverrotter i oppdrett kalles for nutria. Læret er lett og holdbarheten god, så skinnet egner seg godt til pelsverk. Pelsen er dekket med grove, lange dekkhår, mens underpelsen er tett og myk. Det er først og fremst underpelsen som er interessant, mens de striere dekkhårene ofte blir fjernet i beredningen. Flere fargemutanter er utvikla.

Oppdrett av nutria begynte i Sør-Amerika på begynnelsen av 1900-tallet. I Europa drives det i dag mest oppdrett i Polen og Tyskland. Den er blitt holdt som pelsdyr også i Norge, men aldri i noe stort omfang. Pelsen ble aldri så verdifull som for eksempel pels av mink.

Nutria er satt ut i USA og i flere land i Europa og mange rømte dessuten fra farmene. Disse dyrene har etablert frittlevende bestander mange steder i Nord-Amerika og Eurasia. Som innført art blir den ofte betrakta som skadedyr, både fordi dyrene spiser av jordbruksavlinger og fordi de graver ut elvebredder slik at de kan rase ut. Beverrotta blir jakta på for mat og skinn både i Sør-Amerika og i sine nye hjemland.

I Norge var det kun få nutriafarmer og ikke så mange rømninger. Siden 1945 er kun få dyr påtruffet i det fri, de fleste i Akershus.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Mammalia pattedyr, sogdyr, spendyr
Orden Rodentia gnagere, gnagarar
Underorden Hystricomorpha
Familie Myocastoridae sumpbeverfamilien
Slekt Myocastor
Art Myocastor coypus sumpbever, nutria, beverrotte

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myocastor coypus
Artsdatabanken-ID
47958
GBIF-ID
4264680

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg