Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Glufosinat er et ugressmiddel som tas opp gjennom bladene og har kontaktvirkning (kontaktherbicid). Middelet mistet sin godkjenning i EU og Norge i 2018.

Faktaboks

Uttale

glufosinat

Også kjent som

phosphinothricin eller glufosinate ion

ID nummer 79 i EUs database over aktive substanser i plantevernmidler

Glufosinat kom på markedet på 1980-tallet. Det framstilles syntetisk og hører til gruppen organiske fosforforbindelser. I tillegg til å ha effekt mot ugress, vil middelet også hemme visse arter av sopper og bakterier. I plantene hemmer middelet bindingen av ammonium, som derfor hoper seg opp i giftige konsentrasjoner.

Bruk

Glufosinat er et bredspektra og ikke-selektivt ugrasmiddel. I Amerika er det tatt fram genmodifisert oljeraps, mais, bomull og soyabønne som tåler glufosinat, slik at middelet kan sprøytes på plantene uten fare for skade. I Europa har slike planter ikke vært tillatte å bruke og middelet er nå også forbudt å bruke i EU og i Norge. Det ble omsatt blant annet under handelsnavnet Finale®. I enkelte land i Amerika og Asia er glufosinat fortsatt i bruk. Glufosinat har ingen kobling til glyfosat, selv om navn og bruksområde overlapper.

Risiko

Glufosinat er vannløselig og bindes svakt til jordpartikler. Det brytes relativt raskt ned i jord. Derimot kan middelet holde seg i planter og det kan finnes restmengder i produktene i flere måneder etter behandling. Middelet er lite giftig for bier, men moderat giftig for pattedyr. Det er flyktig til luft, noe som betyr risiko for at det kan komme inn i lungene dersom verneutstyr ikke anvendes. Det er mistanke om negative langtidseffekter på reproduksjon og sentralnervesystem hos mennesker som eksponeres for middelet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Systematisk navn
DL-homoalanin-4-yl(metyl)fosfinat
Engelsk navn
Glufosinate
CAS-nummer
51276-47-2
PubChem-CID
4794

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg