Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hengeving
Hengeving har fått navnet på grunn av stillingen til de to nederste finnene. Tomsetlia, Trondheim.
Hengeving
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hengeving er en bregneart i hengevingfamilien. Bladene er 15–40 centimeter høye og matt grønne. Bladomrisset er utstrakt trekanta. Det nederste finneparet er tydelig atskilt fra det nest nederste og peker i en annen retning. Det er dette etterhengende finneparet som er opphav til navnet. Hengeving er vanlig i skog i hele landet og på fjellet til over 1500 meter over havet.

Faktaboks

Etymologi

Av gresk fegos - eik eller bøk og pteris - bregne; connectilis, fra latin, bundet sammen, trolig på grunn av de innerste småfinnenes kobling til midtstilken.

Vitenskapelig navn
Phegopteris connectilis
Beskrevet av
(Michx.) Watt
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Phegopteris connectilis

Hengeving har sporehusene samla i runde hoper på undersida av småfinnene. Hobro, Jylland, Danmark

Bladene står enkeltvis i rekker fra jordstenglene. Bladstilken er ganske tynn og kortere enn resten av bladet. Hengeving er litt gråaktig grønn i fargen fordi bladet har små, hvite hår på begge sider av bladet. Bladet er to ganger finna og småfinnene er svakt tanna.

Karakteristisk for hengeving er det nederste finneparet som er tydelig adskilt fra de andre finnene. I tillegg «henger» dette paret, det vil si at finnene peker i en annen retning enn de andre finnene. Det nederste finneparet peker enten nedover langs bladstilken eller det kan peke oppover fra bladets plan. En annen karakteristisk egenskap er at de innerste småfinnene på hovedfinnene over det nederste paret, ikke er helt frie fra hovedstilken i bladet, men sitter i ulik grad fast til denne.

Reproduksjon

Sporesamlingene er runde, brune til svarte og finnes på undersida av bladet nær kanten av småfinnene.

Reproduksjonen foregår ved apomiksis, som er en form for vegetativ formering. Det dannes spiredyktige sporer uten at det på forhånd skjer en sammensmeltning av kjønnsceller (meiose). Gametofytten har samme antall kromosomer som sporofytten. Fra de små gametofyttene vokser det fram nye sporofytter uten forutgående befruktning.

At hengeving ikke har kjønnet formering henger sammen med at de har tre sett med kromosomer i cellekjernen (triploid). Kromosomer kommer vanligvis i partall. Dette skyldes at når planten skal lage kjønnsceller (meiose), legger kromosomene seg sammen to og to, og dersom det er oddetall med kromosomsett, vil det ene settet mangle en partner. Kjønnscellene som dannes vil derfor enten ha for mange eller for få kromosomer og planten kan ikke ha kjønnet formering.

Bakgrunnen for de tre kromosomparene er at arten hengeving har oppstått ved hybridisering av to ulike foreldrearter.

Utbredelse

Hengeving er meget vanlig i skog i hele landet. Arten finnes i boreale områder på den nordlige halvkula.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Plantae planteriket
Rekke Pteridophyta karsporeplanter
Klasse Polypodiopsida bregner
Orden Polypodiales sisselrotordenen
Familie Thelypteridaceae hengevingfamilien, hengjevengfamilien
Slekt Phegopteris hengjevengslekta, hengevingslekta, hengevingeslekta
Art Phegopteris connectilis hengjeveng, hengeving, hengevinge

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phegopteris connectilis
Tidligere vitenskapelig navn
Aspidium phegopteris (L.) Baumg., Thelypteris phegopteris (L.) Sloss., Phegopteris polypodioides Fée, Phegopteris vulgaris Mett., Polypodium connectile Michx., Polypodium phegopteris L., Nephrodium phegopteris (L.) Prantl, Lastrea phegopteris (L.) Bory, Dryopteris phegopteris (L.) C.Chr.
Artsdatabanken-ID
103919
GBIF-ID
2651330

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg