Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Anguilla anguilla

Ål er en av de katadrome fiskene i Norge. Bildet viser Anguilla anguilla, ål. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Platichthys flesus

Skrubbeflyndre, også kjent som skrubbe, Platichthys flesus. Foto fra: Nordsømuseet Hirtshals

En katadrom fiskeart er en art som gyter i saltvann og deretter vandrer opp i ferskvann og vokser opp der.

Faktaboks

Uttale
katadrˈom

Katadrome arter lever så og gjennomfører mye av veksten sin i ferskvann. Når de når kjønnsmoden alder, vandrer de ut i saltvann igjen for å gyte. I Norge gjelder dette hovedsakelig ål og til en viss grad skrubbeflyndre. Trepigget stingsild kan også foreta vandringer fra salt- og brakkvann og inn i ferskvann. De katadrome artene kan også vokse opp i hele livet i saltvann uten noe ferskvannsstadium.

Arter som gyter i ferskvann og vandrer til saltvann for å vokse opp kalles for anadrome. Vanlige anadrome arter er laks, ørret og røye.

Katadrom strekning

Historisk utbredelse - ål
Historisk utbredelse av ål som viser katadrom strekning i Norge med naboland før 1918, nedtegnet av H. Huitfeldt-Kaas (1918.
Av .

Innen naturforvaltning omtales utbredelsen av katadrome arter oppover i vassdragene som katadrom strekning. I vassdrag uten fysiske barrierer som dammer, vannkraftanlegg eller kulverter under veier som fisk ikke klarer å forsere, så kan katadrom strekning være mange mil innover i landet. Det er påvist ål i alle norske fylker, og i nærmere 1800 norske innsjøer, og således kan katadrom strekning i hvert fall regnes fra utløpet av disse og ned til sjøen.

Det er stor variasjon i hvor gode ulike arter er til å vandre. Mindre fosser, som er et absolutt hinder for laks og sjøørret, vil ikke nødvendigvis være et hinder for ål, da den har evnen til å passere vertikale stengsler, og eventuelt ta omveien via land. Skrubbeflyndre er derimot langt mindre i stand til å forsere stryk eller barrierer i vassdragene.

En av årsakene til at bestandene av katadrome arter som ål har avtatt sterkt siden 1980 i Europa, er blant annet fysiske inngrep som begrenser katadrom strekning i vassdragene.

Analyse av DNA-spor i vann (miljø-DNA) etter vandrende fiskearter som de katadrome, har vist seg å være en framtidsrettet metode for å identifisere vandringsbarrierer som avgrenser utstrekningen av den katadrome strekning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg