Gjennom en slik skjerpet kjetterpolitikk framstår ulike grupper av mennesker tydeligere enn før som «kjettere». Det gjelder også de såkalte katarene. «Katarer» var et navn som ble brukt av inkvisisjonen og av kirken, ikke av katarene selv. De kalte seg heller Bons Hommes («gode mennesker») eller Bons Chrétiens («Gode kristne»).
Katarene kunne som kirken henvise til Jesus selv og apostlene som forbilder, men la særlig vekt på bibelord, som Jesu tale om at «Mitt rike er ikke av denne verden» (Joh. 18,36). Sann etterfølgelses av Jesus måtte dermed være å befri seg mest mulig fra alt som har med denne verden å gjøre, og leve et asketisk og åndelig liv.
En beslektet form for kristendomstolkning, der det åndelige ble satt mest mulig radikalt opp mot det materielle, var kjent fra tidligere bevegelser i kristendommens historie, med de gnostiske retningene i antikken som de viktigste. Man går ellers ut fra at katarene på 1100- og 1200-tallet mottok impulser fra en gruppe kristne i Bulgaria som ble kalt bogomiler.
En beretning fra 1143 regnes ofte som den tidligste kilden med nærmere informasjon om kristne lik de som senere ble kalt katarer i Vest-Europa. Teksten var skrevet av munken Everwin av Steinfeld, og var stilet til den berømte lederen for cistercienserordenen, Bernhard av Claiveaux. Her fortalte Everwin om en gruppe kristne i området rundt Køln. De kalte seg Apostler eller Kristi fattige, og tok avstand fra kirkens presteskap og fra kirkens sakramenter. De regnet seg også som bedre kristne enn prestene og munkene siden de var mindre bundet til verden.
Everwin mente disse menneskene var en trussel mot den bestående kirken, og oppfordret Bernhard til å ta et oppgjør med dem. Bernhard av Clairveaux fulgte oppfordringen og reiste på en prekenturné til Rhin-området for å forebygge kjetteriet. Han så på utbryterne som «de små revene som ødelegger vinmarkene» (Høysangen 2,15). De måtte stoppes slik at de ikke skulle gjøre mer skade.
En annen kilde forteller om en bredere organisering av katarer i 1163. Da møttes ledere for katar-grupper i Frankrike og i Nord-Italia til et eget møte i nærheten av Toulouse. Men med sterkere forfølgelse fra kirkeledelsens side ble det vanskeligere å følge opp slike mer omfattende organisatoriske initiativer. Katarenes sak ble i stedet fremmet på regionalt og lokalt nivå, med lokale predikanter og åndelige ledere som samlet tilhengere rundt seg. I Languedoc-området var katarene dessuten helt fra 1100-tallet av organisert i fire egne katar-bispedømmer.
Særlig i Languedoc, der katarbevegelsen sto aller sterkest, var det religiøse avviket også nær knyttet til politiske konflikter mellom det nordlige og det sørlige Frankrike. Den verdslige øvrigheten, med Raymond VI av Toulouse i spissen, holdt sin vernende hånd over katargruppene i Languedoc, og ville ha seg frabedt at inkvisisjonen blandet seg inn i lokale forhold her.
Kommentarer (3)
skrev Øystein Tvede
"Den materielle verden var skapt av Satan, Det gamle testamentes gud."
Dette er ikke veldig klart.
svarte Mari Paus
Takk for innspillet! Katarene mente at Satan tilsvarte Det gamle testamentes gud. Jeg har prøvd å tydeliggjøre det i teksten nå. Hilsen Mari i redaksjonen
svarte Øystein Tvede
Flott. Nå er det ikke så innforstått lenger - det er jo ikke alle som kjenner til slike gnostiske forestillinger.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.