Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Katteslange
utbredelse av katteslange
Utbredelse av katteslange (Telescopus fallax). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av katteslange

Katteslange er en slangeart i snokfamilien, underfamilie Colubrinae, som er utbredt fra Nordøst-Italia til Det kaspiske hav. Den blir sjelden over én meter lang og er blågrå med mørke flekker på ryggen. Den trives best på tørre steder med krattvegetasjon. Føden består i hovedsak av gekkoer og andre øgler. Formering skjer ved egglegging. Den har en svak gift, og de furete gifttennene sitter bakerst i overkjeven. Den er ufarlig for mennesker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Telescopus fallax
Beskrevet av
Fleischmann, 1831
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Totallengden overskrider sjelden 110 centimeter. Sett ovenfra har den eggformet hode som er bredere enn halsen. Pupillen er en katteaktig, loddrett spalte. Skjellene er glatte uten noen kjøl. Bunnfargen er blågrå, av og til med gulskjær. På ryggen har den mørke tverrbånd eller flekker.

Utbredelse og status

Den er utbredt fra Italia (bare lengst i nordøst i regionen Friuli Venezia Giula) og trolig Slovenia og videre østover gjennom Balkan på sørsiden av Svartehavet til Det kaspiske hav. Østgrensen går gjennom det sørlige Russland, Aserbajdsjan og Iran, mens den mot sør finnes til Israel. I tillegg finnes den på Kypros, samt Kreta og mange andre greske øyer. Det er uklart om bestandene i sørøstlige deler av utbredelsesområdet kan regnes til samme art. Bestanden synes å være stabil, og den er ikke truet av utryddelse.

Habitat

Katteslangen finnes fra havnivå til 1800 meter over havet. Den foretrekker tørt, åpent busklandskap med mange skjulesteder. Den kan også forekomme langs strender.

Levevis

Den er mest aktiv i skumringen og om natten. Dagen tilbringer den gjerne i skjul under steiner eller i bergsprekker. Om vinteren går den i dvale i fire til seks måneder.

Føde

Føden består først og fremst av gekkoer og andre øgler. Under jakten prøver den å overraske byttedyrene på deres skjulesteder og lamme dem med sitt giftige bitt.

Formering

Paringstiden innledes når den kommer ut av dvale. Et par måneder senere legger hunnen fem til sju egg som klekkes på sensommeren. De nyklekte slangene er 14 til 18 centimeter lange.

Gift

De korte, furete gifttennene sitter langt bak i overkjeven, bak øynene. Med en slik plassering er det vanskelig for den å overføre gift til større byttedyr, eller for den saks skyld til mennesker. Katteslangen regnes derfor som ufarlig, og hvis man skulle bli bitt, vil normalt ikke gift kunne overføres. Hvor farlig giften kan være for mennesker, er imidlertid dårlig kjent. Firfisler som blir bitt, lammes etter to til tre minutter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Telescopus fallax
GBIF-ID
2457466

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg