Langtidsplaner for Forsvaret (etter hvert forsvarssektoren) har regelmessig blitt vedtatt som politisk styrende rammeverk siden 1960-tallet. De utarbeides av Forsvarsdepartementet (FD), fremmes av regjeringen og vedtas av Stortinget. Slike planrammer ble tidligere utarbeidet for rullerende perioder på fem år; fra 1999 for en fireårsperiode. Fram til 2001 ble langtidsplanene fremmet som stortingsmeldinger, deretter som proposisjoner med vedtakspunkter. De gikk dermed fra å være mest orienterende til å bestå av forslag til vedtak.
Langtidsplanene er av overordnet karakter. De fastsetter hovedoppgaver og gir føringer for innretting og utvikling av forsvarsmakten, inklusive valg av baser og våpensystemer, så vel som større reformer innenfor forsvarssektoren, eksempelvis for utdanning og gradssystem. Gjennom langtidsplanene styres utviklingen av Forsvaret fra Stortinget, som slik legger rammer – politiske, faglige og økonomiske – for Forsvarets utvikling, inklusive for investeringer.
Den formelle betegnelsen for dokumentet er i nyere tid Langtidsplan for forsvarssektoren (LTP) og favner samtlige etater under Forsvarsdepartementet. Hver plan gis dertil et egennavn, eksempelvis «Evne til forsvar – vilje til beredskap» (Prop. 14 S), vedtatt i 2020. Politiske føringer og konkrete vedtak fattet gjennom Stortingets behandling av dokumentet skal i prinsippet følges opp av regjeringen på to linjer: politisk gjennom fagdepartementet, og økonomisk innenfor de årlige statsbudsjett (forsvarsbudsjettet). Dette har sjelden i ett og alt blitt gjort. Langtidsplanene er oftest blitt underfinansiert, og i realiteten ikke gjennomført. Iverksetting av planene påvirkes også av at utenforliggende forutsetninger – politiske, militære og økonomiske – gjerne endrer seg i løpet av perioden.
Langtidsplanlegging på sektornivå er uvanlig i norsk statsskikk, men sikkerhet og forsvar har i hele etterkrigstida blitt vurdert som så viktig for hele nasjonen at dette skjer på en institusjonalisert måte for forsvarssektoren.
Regjeringen Støre la i april 2024 fram sitt forslag til ny langtidsplan, gjeldende fra 2025, etter stortingsbehandling og -vedtak.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.