Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Merkatorpeiling
Eksempel på retting av radiopeiling for å finne merkatorpeiling som kan settes ut som en rett linje i et vanlig sjøkart.
Merkatorpeiling
Lisens: CC BY SA 3.0

Merkatorpeiling er en peiling i et sjøkart, som er korrigert for måten den runde jordkloden er framstilt i et flatt kart. Kartet man bruker til merkatorpeiling er som oftest en merkatorprojeksjon.

Faktaboks

Også kjent som

storsirkelrettelse

I geometrien er merkatorpeilingen en omdanning av ortodrome linjer til loksodrome linjer.

Peilelinjer over en kule

Loksodrom-ortodrom
Den ortodrome linjen, eller sirkelen om kloden, er en storsirkel, slik ekvator er. Den loksodrome linjen illustrerer det som ville vært en rett linje i et flatt kart med mercatorprojeksjon. På en sfærisk overflate, altså en kule, framstår dette som en uendelig spiral som nærmer seg polene, uten noen gang å møte dem.
Loksodrom-ortodrom

Merkatorpeiling brukes ved radiopeilinger som går over store avstander. Ved en slik peiling følger radiosignalet jordoverflaten, og peilelinjen danner derfor det som kalles en storsirkel. Denne framstår som en rett linje som omslutter en kule på det bredeste punktet.

Når denne linjen overføres til et sjøkart, framstår linjen som buet på grunn av måten jordkloden er gjengitt på i et flatt kart, altså merkatorprojeksjon. Ved korte avstander opp til rundt 30–50 nautiske mil er ikke forskjellen merkbar, men denne øker når avstandene blir større. Dette betyr at retningen eller kursen til en storsirkel vil være ulik retningen til en rett linje i sjøkartet.

Storsirkelrettelse

Storsirkellinjen kalles en ortodrom linje, mens den rette linjen i kartet er en loksodrom linje. Når den loksodrome linjen overføres fra et flatt kart til en rund kule, vil denne framstå som en spiral som løper mot polene. Ved å korrigere den ortodrome linjen til en loksodrom linje, får en det som kalles en merkatorpeiling.

Radiopeilinger, det vil si storsirkler, rettes til merkatorpeilinger ved hjelp av tabeller til den halve konvergens. Formelen for den halve konvergens (v) er:

\[v=0,5\times lengdeforandring \times \sin (middelbredde)\]

Normalt føres det tabeller om bord med ferdig utregnet konvergens. En forutsetning for å finne merkatorpeilingen, er at en også kjenner skipets radiodeviasjon.

Ved peilinger nord for ekvator og vestenfor peileobjektet skal rettelsen legges til peilingen. Seiler en østenfor peileobjektet, skal rettelsen trekkes fra peilingen. Befinner en seg syd for ekvator, skal rettelsen brukes omvendt.

For eksempel kan et skip lese av en radiopeiling på 048°, og fartøyets radiodeviasjon er +3°. Magnetkompassets kurs var 070° under radiopeilingen, skipets magnetiske deviasjon er +2°, og stedets misvisning er –16°. Fra tabellene om bord er den halve konvergens +5°. Skipet seiler nord for ekvator, og vestenfor peileobjektet.

Komponent Verdi
Kompasskurs 070°
Kompassdeviasjon +2°
Magnetisk kurs 072°
Misvisning –16°
Rettvisende kurs 056°
Avlest radiopeiling 048°
Radiodeviasjon +3°
Rettet radiopeiling 051°
Rettvisende kurs 056°
Rettvisende peiling 107°
Halvkonvergens +5°
Rettvisende merkatorpeiling 112°

Fordelen med å seile etter loksodrome linjer, er at en kan holde samme kurs gjennom hele seilasen, men dette er ikke korteste vei mellom to punkt på kloden. Å seile etter storsirkler gir korteste rute, men kursen må korrigeres hver sjette time for å ankomme ønsket plass.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans L. Dragsnes og Norvald Kjerstad (2003). Navigasjon og navigasjonsmidler – fordypning nautiske fag og fiskerifag. 1. utgave, 2. opplag. Gyldendal norsk forlag AS.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg