Nabateere er et nordarabisk folk, opprinnelig en sammenslutning av ulike nomadestammer, som begynte å gjøre seg gjeldende i fjellandet Edom på 500-tallet fvt. Rundt to hundre år senere hersket nabateerne over et selvstendig rike, med klippebyen Petra som viktigste by og handelssted, i det området som i dag er det sydlige Jordan.
Faktaboks
- Uttale
- nabatˈeere
Nabateernes opprinnelige språk var en arabisk dialekt, men på den tiden da de begynte å handle med omverdenen brukte de arameisk, også som skriftspråk. De utviklet også sitt eget alfabet, som ble en forløper for den arabiske skriften. Innskriftene tyder på at de hadde et utviklet rettsystem og et velfungerende styresett.
Nabateerne er også kjent for sine kunnskaper om det å drive landbruk i ørkenområder. Deres vannkanaler, terrasser og sisterner imponerer fremdeles moderne forskere. Avdat (Oboda) i den nordlige Negevørkenen er et godt eksempel på en slik nabateisk by, basert på både handel og landbruk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.