Fra 1973 til 1979 var Bergoglio leder for jesuittordenen i Argentina, noe som sammenfalt med at militærjuntaen kom til makten i landet (1976–1983). Juntaen førte en kompromissløs kamp mot politiske motstandere og sto bak flere bortføringer, drap og tortur av politiske fanger. Den katolske kirken var både en direkte og indirekte støttespiller for militærdiktaturet. I likhet med de fleste andre katolske kirkeledere førte Bergoglio en samarbeidspolitikk med det politiske regimet. Dette var omstridt, og Bergoglio møtte sterk kritikk fra opposisjonelle innenfor jesuittordenen.
I 1990 ble en av Bergoglios kritikere leder for jesuittordenen, og Bergoglio ble sendt til en fjerntliggende landsby. Etter to år ble han imidlertid utnevnt til biskop av Buenos Aires av den konservative erkebiskopen Antonio Quarracino. Som motto for sin bispegjerning valgte Bergoglio ordene «miserando atque eligendo» (av nåde kalte han ham til seg), et sitat fra Beda Venerabilis' preken på helgenen Matteus' festdag. Matteus var skatteoppkrever, og assosiert med et syndig liv. I prekenen vektlegges at Jesus ikke gjør forskjell på folk, og kaller Matteus til seg.
Som biskop engasjerte Bergoglio seg for de fattige, men uttalte seg aldri kritisk om erkebiskopen, som blant annet var kjent for en ekstravagant livsstil og vennskap med det korrupte regimets president Carlos Menem. Bergoglio startet flere sosiale hjelpetiltak i sitt bispedømme og styrket kirkens suppekjøkken, sykehus og skoler, og fikk et ry som en mann med ekte engasjement for de fattige. I 1998 overtok Bergoglio embete som erkebiskop av Buenos Aires, og ble en tydelig kritiker av president Menem, særlig av hans hensynsløse neo-liberale økonomiske politikk. I 2003 overtok peronistene Nestór og Kritina Kirchner presidentembetet, først ektemannen, og fra 2007 Kristina, men Bergoglio fortsatte sin kritikk av argentinsk politikk med utgangspunkt i kirkelige verdier om medmenneskelighet og likeverd. I 2010 toppet det seg i forbindelse med Kirchners lov om likekjønnet ekteskap, som Bergoglio var sterkt imot. Kirchners gjenåpnet rettssakene mot militærdiktaturet, og samme høst ble Bergoglio innkalt i forbindelse med en rettssak om jesuittiske prester som forsvant under militærdiktaturet, men retten fant ingen bevis mot ham.
Som erkebiskop fortsatte Bergoglio sitt sterke engasjement for fattigdomsproblematikken og i sitt religiøse budskap la han vekt på tilgivelse og nåde. I 2001 ble han utnevnt til kardinal av pave Johannes Paul 2.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.