Språkforskning og tidlig migrasjonshistorie peker mot at romanifolket/taterne har et felles indisk opphav med rom. Men opprinnelsen har vært omstridt både blant forskere og innenfor gruppa selv. I hovedsak dreier det seg om to forklaringsmodeller, en innvandringshistorisk og en sosialhistorisk.
Den innvandringshistoriske forklaringsmodellen knytter romanifolket til folkegruppa rom. Innvandring til Norden er kildebelagt fra 1500-tallet. I de nordiske landene ble disse innvandrerne betegnet som tatere eller tartarer. Den samme betegnelsen ble også brukt i Nord-Tyskland, lenger sør i det tysktalende området ble de innvandrende gruppene som regel kalt sigøynere.
Den sosialhistoriske forklaringsmodellen hevder at romanifolket har en rent innenlandsk eller nordisk opprinnelse. Her blir gruppa forklart som etterkommere etter grupper av mennesker som på ulike måter ble utstøtt av bondesamfunnet og tok opp en livsform basert på vandring. Det dreier seg blant annet om personer som praktiserte yrker som ble karakterisert som uærlige, for eksempel ulike typer renovasjonsarbeid, flåing av døde dyr og lignende. I denne forklaringsmodellen regner en med at det må ha vært en viss kontakt med grupper av rom blant annet på grunn av det sterke innslaget av ord fra romanés i norsk og svensk romani.
I Norge ble den innvandringshistoriske forklaringsmodellen først lagt fram av samfunnsforskeren Eilert Sundt. I boka Beretning om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge (1850) hevdet Sundt at fantefolket bestod av to grupper, storvandringer som hadde samme opprinnelse som sigøynerne og småvandringer eller skøyere som stort sett hadde norsk opprinnelse med noe innblanding fra utenlandske omstreifere. Sundts inndeling ble blant annet bygget på gruppenes språk. Storvandringenes språk romani lå svært nær sigøynernes språk, mente Sundt. Småvandringenes språk rodi hadde sterke fellestrekk med det danske rotvelsk eller det tyske rotwelsch, som mange lingvister mener er et konstruert hemmelig språk.
Den viktigste norske talsmannen for den sosialhistoriske forklaringsmodellen var fengselslæreren og presten Kaspar Flekstad (1888–1972). I boka Omstreifere og sigøynere : Studier over fantefolkets opprinnelse (1949) hevdet han at romanifolket har en rent innenlandsk eller nordisk opprinnelse. Flekstad mente at han kunne dokumentere romanifolkets norske opprinnelse ved hjelp av slektsgranskning, men arbeidet hans har store metodiske svakheter og slektstavlene han satte opp går ikke lenger tilbake enn til seint 1700-tall. Den polsk-svenske sosiologen Adam Heymowski (1926–1995) som også arbeidet med slektstavler, kom til samme konklusjon som Flekstad.
Både Flekstad og Heymowskis syn fikk betydelig gjennomslag, i Sverige var Heymowskis konklusjoner nærmest enerådende i mange år. I Norge var synet noe mer delt trolig på grunn av Eilert Sundts sterke stilling innen norsk samfunnsvitenskap.
I de seinere åra har den innvandringshistoriske forklaringsmodellen vunnet fram på bakgrunn av nye kildestudier og lingvistisk forskning. I en doktoravhandling fra 2009 har historikeren Anne Minken gjennomgått argumentene og sett nærmere på Flekstads og Heymowskis kilder og argumentasjon. Hun har konkludert med at gruppa romanifolk (reisende, tatere) har røtter tilbake til den første innvandringen av rom til Norden på 1500-tallet. Men gruppa har gjennomgått store språklige og kulturelle endringer. Det er mange eksempler på giftermål mellom romanifolket og majoritetsbefolkningen, både fastboende og lokale omvandrende grupper. Romanifolk har tilpasset seg livet i de nordiske landene språklig og kulturelt gjennom å ha levd her i 500 år. Selv om vi kan konkludere med en felles opprinnelse for romanifolk og rom, er gruppene i dag til dels svært forskjellige.
Kommentarer (2)
skrev tore Nysæther
svarte Anne Minken
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.