Skoledrama er en dramatype som ble skrevet spesielt for bruk i undervisningen i latin i skolen på 1500- og 1600-tallet. Skoledramaet stod humanismen nær, derav også uttrykket humanistdrama, og ble som oftest skrevet på latin, av og til også på gresk. Stykkene var ofte bygd over bibelsk og annet religiøst stoff, og fortsatte på en måte tradisjonen fra middelalderdramaet. Men formen ble fornyet, først under innflytelse av antikkens romerske komedie (Plautus og Terents), senere av Senecas tragedie.
Skoledramaet synes å ha oppstått i humanismens kjerneområde i Europa, Nederlandene. Som de første store mestere ansees Georgius Macropedius og Guilhelmus Gnaphaeus og skotten George Buchanan. Blant de fremste latinskrivende dramatikere på 1600-tallet må nevnes nederlenderne Daniel Heinsius og Hugo Grotius og den tyske jesuitten Jakob Bidermann. I Tyskland ble det også i forbindelse med reformasjonen skrevet skoledrama på morsmålet, blant annet av Paul Rebhun. Jesuittene utviklet den spesielle dramatypen som går under betegnelsen jesuittdrama. Den østerrikske jesuitten Nikolaus Avancini (Avancinus) skrev et drama om Olav den hellige.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.