Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Foto av Extinction Rebellion foran Stortinget i 2020
Sosiale bevegelser bruker ofte politiske protester og aktivisme som virkemiddel for å få frem budskapet sitt. Her protesterer klimaaktivister fra Extinction Rebellion foran Stortinget i protest mot regjeringens oljepolitikk.
Foto av Extinction Rebellion foran Stortinget i 2020
Av /NTB.

En sosial bevegelse er et nettverk av organisasjoner og grupper som arbeider ut fra et felles mål om samfunnsendring. Eksempler på sosiale bevegelser er anti-apartheid bevegelsen, arbeiderbevegelsen og miljøbevegelsen.

Sosiale bevegelser er en mobilisering av folkelig motstand og oppstår ofte som en reaksjon på misnøye med eksisterende sosiale, økonomiske eller politiske forhold. Slike bevegelser har spilt en viktig rolle gjennom historien, og har bidratt til å forme samfunn og politiske systemer.

Ofte vokser sosiale bevegelser frem i tilknytning til demokratiseringsprosesser.

Organisering

For å kunne regnes som en sosial bevegelse må det være flere organisasjoner og grupper involvert. Disse kan være både formelle organisasjoner og mer uformelle og løsere organiserte grupperinger. De ulike gruppene og organisasjonene som inngår i en sosial bevegelse kalles gjerne for SMOer, etter den engelske betegnelsen «social movement organizations». Mobilisering på tvers av ulike SMOer bidrar til at det blir en sosial bevegelse.

Organisasjonene og gruppene som inngår i en sosial bevegelse kan være svært ulike med hensyn til grad av organisering og størrelse. I arbeiderbevegelsen inngår for eksempel Arbeiderpartiet, ungdomsorganisasjonen AUF, Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Landsorganisasjonen i Norge (LO), Arbeiderbevegelsens presseforbund og Norsk Folkehjelp, men også kooperativer, borettslag, barnehager og folkehøyskoler.

Et annet eksempel er miljøbevegelsen, som består av nasjonale organisasjoner som Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender, av internasjonale organisasjoner som Greenpeace, Friends of the Earth og WWF, av politiske partier som Miljøpartiet De Grønne, av ulike stiftelser og nettverk, som Bellona, Norsk klimastiftelse, Forum for utvikling og miljø og Regnskogfondet, og av lokale og uformelle grupper som for eksempel arbeider for å redusere forurensning eller for bevaring av et bestemt vassdrag eller annet naturområde.

En sosial bevegelse har ikke noen leder, selv om karismatiske enkeltpersoner gjerne fremstår som talspersoner for bevegelsen og er viktige for om den lykkes eller ikke. Eksempler på slike lederskikkelser er Mahatma Gandhi for Indias uavhengighetsbevegelse, Martin Luther King Jr. for borgerrettighetsbevegelsen i USA og Greta Thunberg for klimabevegelsen.

Felles identitet

Det som binder gruppene og organisasjonene i en sosial bevegelse sammen er at man har en felles forståelse av problemet en har foran seg, og en felles identitet. Denne kan være bygd på gruppeidentitet (som kjønn, etnisitet eller klasse) eller på ideologi. Man har en felles oppfattelse av å være for eksempel miljøverner, arbeider eller fredsforkjemper.

En slik felles identitet definerer gruppen og forteller gruppen og utenforstående at «vi er et vi». Det at en har en felles forståelse av hvem en er, hva en vil oppnå og hvor en er på vei, er det som binder nettverket sammen og gjør det til en bevegelse.

Protest som virkemiddel

Sosiale bevegelser bruker ofte politiske protester og aktivisme som virkemiddel for å få frem budskapet sitt. Dette har sammenheng med at sosiale bevegelser som regel befinner seg på utsiden av den institusjonelle politikken, og at det er gjennom aksjoner og protester de har mulighet for å utfordre makten i samfunnet. Sosiale bevegelser benytter dermed andre, og mer konfronterende, virkemidler enn det for eksempel politiske partier og interesseorganisasjoner gjør. Imidlertid har gjerne politiske partier og interesseorganisasjoner utspring i sosiale bevegelser.

Viktige ressurser som bidrar til å bestemme om sosiale bevegelser lykkes eller ikke er hvorvidt formålet bevegelsen arbeider for oppleves som verdig, viktig og som noe det er verdt å kjempe for, at bevegelsen oppleves som en enhetlig stemme uten for mange uenigheter internt, at det er mange som støtter opp om bevegelsen og at de som er en del av bevegelsen har en sterk forpliktelse overfor saken det kjempes for.

Årsaker til fremvekst

Ofte vokser sosiale bevegelser frem i tilknytning til demokratiseringsprosesser, enten det er snakk om kamp for nasjonal uavhengighet eller regimeendring, utvidelse av demokratiske rettigheter til nye grupper i samfunnet eller utvidelse av den demokratiske agendaen.

Demokratiseringsprosesser og regimeendring

Eksempler på bevegelser som har ledet til regimeendring er Indias uavhengighetsbevegelse, anti-apartheid bevegelsen i Sør-Afrika og bevegelsen som ledet til kommunismens fall og etableringen av nye demokratiske regimer i Øst-Europa, de såkalte fargerevolusjonene.

Denne typen bevegelser kan ta form enten som revolusjonære bevegelser som ønsker å erstatte det eksisterende samfunnssystemet med et annet, reformbevegelser som søker å endre spesifikke aspekter ved samfunnet uten en fullstendig omveltning, uavhengighetsbevegelser som har som mål å oppnå uavhengighet fra en annen makt, eller motstandsbevegelser som kjemper mot endringer som er påtvunget dem.

Utvidelse av demokratiske rettigheter

For andre bevegelser handler det i større grad om å kjempe for utvidelse av de demokratiske rettighetene til nye grupper i samfunnet. Et eksempel på slike bevegelser er arbeiderbevegelsen som kjempet for bedring av arbeidernes arbeidsforhold og rettigheter og for at stemmerett ikke skulle være knyttet til krav som var forbundet med klasse og velstand. Andre eksempler er kvinnestemmerettsbevegelsen som arbeidet for stemmerett og likestilling for kvinner, og borgerrettsbevegelsen som arbeidet for like rettigheter for alle, uavhengig av rase og etnisitet.

Historisk har slike bevegelser hatt en betydelig innflytelse på lovgivning, politikk og samfunnsnormer.

Utvidelse av den demokratiske agendaen

Demokrati handler ikke bare om rettigheter, men også om hvilke saker som står på den politiske agendaen. Sosiale bevegelser kjemper derfor ofte for å få utvidet det demokratiske saksfeltet. Et tydelig eksempel på dette er fremveksten av det som har blitt kalt «nye sosiale bevegelser» fra siste halvdel av 1960-tallet.

De nye sosiale bevegelsene brakte med seg nye ideer om hva som burde inn på den politiske dagsordenen. Dette gjaldt slike ting som miljøvern, kvinnesak, fred og kamp for homofiles rettigheter. Disse bevegelsene hadde dermed utspring i en helt annen type opprør og en helt annen type spørsmål enn det de gamle bevegelsene hadde. Det handlet nå i større grad om å utvide demokratiet og sakene som var inkludert i politikken.

Sosiale bevegelser i nyere tid

Sosiale bevegelser har på ulike måter spilt en viktig historisk rolle. Men mens noen bevegelser vokser seg store og vedvarer over tid, fremstår andre mer som korte blaff. Noen av bevegelsene vi har sett i nyere tid er global rettferdighet-bevegelsen, klimabevegelsen, Black lives matter-bevegelsen, LGBTQ+-bevegelsen og #Metoo-bevegelsen.

Global rettferdighet-bevegelsen

Demonstrasjon i Houston, 2011
Demonstranter fra Occupy Wall Street-bevegelsen demonstrerer i Houston, USA i oktober 2011.
Demonstrasjon i Houston, 2011
Av /Getty Images.

Global rettferdighet-bevegelsen daterer mange tilbake til det som har blitt kalt «The Battle of Seattle», som refererer til omfattende aksjoner rettet mot Verdens handelsorganisasjon (WTO) sitt møte i Seattle i 1999. Disse aksjonene mobiliserte svært ulike organisasjoner og grupperinger – fagorganiserte, studenter, miljøvernere, religiøse grupper, anarkister, nabolag, arbeidsplasser, kirkesamfunn og skoler – med utgangspunkt i et felles krav om økonomisk rettferdighet.

Global rettferdighet-bevegelsen fikk en viktig oppfølger i Occupy Wall Street-bevegelsen, som startet i New York høsten 2011 som en demonstrasjon mot sosial og økonomisk ulikhet og som deretter spredte seg til en rekke land. Selv om de har ulikt fokus, var Occupy Wall Street også en inspirasjonskilde for De gule vestene i Frankrike, en bevegelse som i utgangspunktet startet som en protest mot økte drivstoffavgifter.

Klimabevegelsen

Klimabevegelsen fremsto lenge som forholdsvis fragmentert, men særlig med Greta Thunberg og Fridays for Future endret dette seg. Med klimastreikene og de mange demonstrasjonene som ble gjennomført med utspring i disse, fikk man omfattende mobilisering og en langt mer enhetlig og tydelig bevegelse.

Black lives matter-bevegelsen

Black lives matter-bevegelsen er en bevegelse som arbeider mot rasisme og diskriminering av fargede. Bevegelsen hadde sitt utspring i USA, hvor flere tilfeller der uskyldige svarte ble drept av amerikansk politi ledet til en bølge av aksjoner og omfattende demonstrasjoner. Disse spredte seg også til en rekke andre land.

I kontrast til Black lives matter-bevegelsen har man også de seinere år opplevd en betydelig mobilisering mange steder mot innvandring og etnisk mangfold. Det er ikke uvanlig at mobilisering i en sak fører til slik motmobilisering.

LHBTQ+-bevegelsen

LHBTQ+-bevegelsen er en rettighetsbevegelse med utgangspunkt i kampen for homofiles rettigheter, og som kjemper for rettigheter knyttet til seksuell identitet mer generelt, i senere tid særlig knyttet til transkjønnedes rettigheter.

#Metoo-bevegelsen

#Metoo-bevegelsen er en forlengelse av kvinnebevegelsen, og som spesielt var rettet mot seksuell og annen trakassering av og overgrep mot kvinner. Gjennom bruk av emneknaggen #Metoo fikk man en tydelig demonstrasjon av omfanget av slik trakassering, og det bidro til økt oppmerksomhet og bevissthet om problemet.

Globale bevegelser

Internett og sosiale medier har gjort spredning av sosiale bevegelser lettere, både gjennom å øke den globale synligheten til ulike bevegelser, gjøre informasjonsspredning og dokumentasjon enklere, legge til rette for deling av erfaringer, strategier og ressurser og forenkle arbeidet med mobilisering og organisering av protester.

Ofte gir bevegelser som oppstår i ett land inspirasjon og spredning til andre land, og man kan oppleve bølger av mobilisering og protester. For eksempel spredte det som ble kalt Den arabiske våren seg fra land til land i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg