For å kunne regnes som en sosial bevegelse må det være flere organisasjoner og grupper involvert. Disse kan være både formelle organisasjoner og mer uformelle og løsere organiserte grupperinger. De ulike gruppene og organisasjonene som inngår i en sosial bevegelse kalles gjerne for SMOer, etter den engelske betegnelsen «social movement organizations». Mobilisering på tvers av ulike SMOer bidrar til at det blir en sosial bevegelse.
Organisasjonene og gruppene som inngår i en sosial bevegelse kan være svært ulike med hensyn til grad av organisering og størrelse. I arbeiderbevegelsen inngår for eksempel Arbeiderpartiet, ungdomsorganisasjonen AUF, Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Landsorganisasjonen i Norge (LO), Arbeiderbevegelsens presseforbund og Norsk Folkehjelp, men også kooperativer, borettslag, barnehager og folkehøyskoler.
Et annet eksempel er miljøbevegelsen, som består av nasjonale organisasjoner som Norges Naturvernforbund, Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender, av internasjonale organisasjoner som Greenpeace, Friends of the Earth og WWF, av politiske partier som Miljøpartiet De Grønne, av ulike stiftelser og nettverk, som Bellona, Norsk klimastiftelse, Forum for utvikling og miljø og Regnskogfondet, og av lokale og uformelle grupper som for eksempel arbeider for å redusere forurensning eller for bevaring av et bestemt vassdrag eller annet naturområde.
En sosial bevegelse har ikke noen leder, selv om karismatiske enkeltpersoner gjerne fremstår som talspersoner for bevegelsen og er viktige for om den lykkes eller ikke. Eksempler på slike lederskikkelser er Mahatma Gandhi for Indias uavhengighetsbevegelse, Martin Luther King Jr. for borgerrettighetsbevegelsen i USA og Greta Thunberg for klimabevegelsen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.