Miljøbevegelsen er en upresis betegnelse på den delen av befolkningen som slutter opp om noen eller de fleste synspunktene som kommer til uttrykk til fordel for natur- og miljøvern eller klimakampen.
Faktaboks
- Uttale
- miljˈøbevegelsen
- Også kjent som
-
miljørørsla, på engelsk "environmental NGOs (non governamental organisations)"
Til miljøbevegelsen hører først og fremst medlemmer eller tilhengere av de store natur- og miljøorganisasjonene slik som Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom. I tillegg kan folkeaksjoner og uformelle grupperinger (nettverk) regnes som del av miljøbevegelsen. Eksempler er skolestreik for klima, som ble startet av Greta Thunberg i 2019 eller Extinction Rebellion (XR), som i stor grad er Facebook-baserte bevegelser som gjennomfører fysiske aksjoner eller demonstrasjoner.
Begrepet kan også brukes om andre uavhengige ideelle stiftelser, gjerne med ansatte som samarbeider med næringslivet om miljøløsninger (som Bellona og Zero), sammenslutninger av flere medlemsorganisasjoner (SABIMA, Samarbeidsrådet for Naturvernsaker – SRN), tematiske interesseorganisasjoner (som Norske lakseelver, Motvind Norge), folkeaksjoner (Oljefritt LoVeSe), lokale grupper, grupper innenfor politiske partier og enkelte firmaer. Også andre større medlemsorganisasjoner knyttet til friluftsliv kan defineres som del av miljøbevegelsen, eksempelvis Den Norske Turistforening (DNT). Ved å ta «miljøbevegelsen» til inntekt for et standpunkt, favner man videre enn dersom man snakker på vegne av en eller flere organisasjoner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.