Dr. Filiz (ÖĞÜTMEN) ÇAĞMAN anısına… Topkapı Sarayı Müzesi’nin unutulmaz müdürü Dr. Filiz (ÖĞÜTMEN) ÇAĞMAN kendi kuşağının en seçkin ve saygın sanat tarihçilerindendir. Emeklilik onun için kâğıt üzerinde bir formalite olmuş ve genç... more
Dr. Filiz (ÖĞÜTMEN) ÇAĞMAN anısına…
Topkapı Sarayı Müzesi’nin unutulmaz müdürü Dr. Filiz (ÖĞÜTMEN) ÇAĞMAN kendi kuşağının en seçkin ve saygın sanat tarihçilerindendir. Emeklilik onun için kâğıt üzerinde bir formalite olmuş ve genç nesilleri yetiştirmek için her türlü imkânı sağlamıştır. Yaşamının son yıllarında da dergimizin editörlüğünü yapan Altay BAYATLI ’yı manevi oğlu olarak görmüş ve yetiştirmiştir. Bu kadim akademisyen yaptığı akademik çalışmalarla dünyanın sayılı resimli el yazması, minyatür, hat ve kat’ı sanatları uzmanı olarak dünya literatürüne adını altın harflerle yazdırmıştır.
Prof. Dr. İlber ORTAYLI ’nın: “O sadece bir müze müdürü değil, saray nazırıdır!” dediği Filiz ÇAĞMAN; titiz, bilgili, ciddi araştırmacılara karşı müşfik ve yardımcı; gayriciddi araştırmacılara karşı mesafeli olmuştur. “Doğrusu bu, eski yazma kitapların sahifeleri bu tipler tarafından çevrilip yıpranmamalıdır” derdi. Edirne tarihinin unutulmaz isimlerinden Dr. Bahattin ÖĞÜTMEN 'in kızı, Topkapı Sarayı eski müdiresi, desteği ile kurulan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Dergisi “ETTDER-Gİ” 'nin baş yazarı olduğu, ilk iki sayısına büyük destekleri olan, Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu değerlerden Edirneli Dr. Filiz ÇAĞMAN 'ı daima saygı ve sevgiyle anarak sanat tarihçi, genç müzeci ve tarihçilerin bu müstesna uzmanı örnek almalarını temenni ediyoruz.
Nakkaş Semih İRTEŞ himayesinde Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi tarafından “Filiz ÇAĞMAN – Seçme Makaleler” ile beraber dergimizde “Edirne Sarayı ve Ehl-i Hiref” başlıklı makalesi rahmetli hocamızın son çalışmaları olmuştur. Bu bağlamda dergimizin 2. sayısını dizgi aşamasında kaybettiğimiz değerli Filiz ÇAĞMAN ’a ithaf ediyoruz…
The aim of this article is to define the general principles related with damages done by animals in Islamic and Roman law and compare these two legal systems. Ourstudy mainly divided into two sections. The first section concerns damages... more
The aim of this article is to define the general principles related with damages done by animals in Islamic and Roman law and compare these two legal systems. Ourstudy mainly divided into two sections. The first section concerns damages by animals to cultivated lands; the second one concerns other damages. Additionally, in the third section both legal system are analysed with the combination of the contemporary legal system showing the similarities and diffrences.
Bu makalenin amacı, İslam ve Roma hukukunda hayvanların yol açtığı zararlarla ilgili genel ilkelerin tespitini yaparak iki hukuk sistemini karşılaştırmaktır. İlgili konu, hayvanların ekinlere verdiği zararlar ve onların yol açtığı diğer zararlar olmak üzere iki kısımda analiz edilecektir. Ayrıca makalenin sonunda her iki hukuk sistemi modern hukuk bağlamında analiz edilerek benzerlik ve farklılık arz eden yönler tespit edilmeye çalışılacaktır.